Historie van het ED

> Eindhovens Dagblad, onderdeel van DPG Media, gaat over op een nieuw abonnementensysteem. U krijgt hierdoor een nieuw abonnementsnummer en uw betalingen worden door het DPG rekeningnummer geïncasseerd. Klik hier voor meer uitleg en de veelgestelde vragen.

 

> De acceptgiro verdwijnt per 1 maart. Betaalt u per acceptgiro? Stap over naar automatische incasso. Lees hier verder.

Historie

Naar een artikel van Lucas van Houtert, ED 100 jaar special.

Het moet een moment van opwinding en frustratie tegelijk geweest zijn toen op zaterdag 23 december 1911 het eerste Eindhovensch Dagblad van de pers in de Dommelstraat rolde. De vellen moesten destijds nog met de hand in het drukpersje worden gelegd. Maar hoe pover de druk kwaliteit ook, de krant wás er tenminste. Voorzien van een stevige beginselverklaring op de voorpagina: Een katholiek dagblad wilde het ED zijn. Maar niet dogmatisch en conservatief. Opgericht door een consortium van Eindhovensche katholieken met kapitaal ruim voorhanden. Zij kochten de bestaande Peel- en Kempenbode, schroefden de frequentie op en veranderden de titel in Eindhovensch dagblad. 

Groots was het niet, wat in de eerste jaren van de pers kwam; het onvermijdelijke feuilleton, een hoop kort berichtenwerk uit het buitenland en verslagen van wat er zoal voorviel in stad en regio. Maar met een nieuwe pers en een groeiende redactie mocht de krant zich verheugen in een toenemend lezersbestand binnen en buiten Eindhoven. De krant maakte een grote stap voorwaarts maar opereerde voorlopig nog in wel in de schaduw van concurrent De Eindhovensche en Meierijsche Courant. Na installatie van de indrukwekkende König und Bauer-pers kon het ED eind jaren twintig zowaar foto’s drukken. En een paar jaar later, in 1933, was er kapitaal genoeg voor de bouw van een nieuwe redactie/drukkerij op de hoek Keizersgracht-Kleine Berg. ‘Waarlijk Amerikaans’ was het, toen er een krant van maar liefst 36 pagina’s van de nieuwe pers rolde. 

De Tweede Wereldoorlog en daarna

Met de komst van de Tweede Wereldoorlog, werden de persen in 1942 tot stilstand gebracht; een donkere bladzijde uit de historie van het ED. Maar op 21 september 1944, drie dagen na de bevrijding van Eindhoven, rolde het ED alweer van de persen. Vijftien jaar na de bevrijding verhuisde het ED naar de Kleine Berg, met een pers met capaciteit genoeg voor veertigduizend kranten die rond 1960 dagelijks werden verspreid.

Het ED werd meegevoerd op de golf van welvaart die Nederland, maar vooral regio Eindhoven opnam. Waarna ook de concurrent Oost-Brabant (voorheen Eindhovensche en Meierijsche Courant) voor een groot deel werd verdreven. Tot er in de eerste helft van de jaren zestig een Bossche  uitgeverij, Cebema, de geldbuidel open trekt en alles dat zich in Eindhoven en Helmond dagblad noemt, bij elkaar veegt. Voortaan zou er in de hele regio nog maar één krant verschijnen: Het Eindhovens Dagblad. 

Op de hoek Wal-Grote Berg beleefde het ED zijn bloeitijd, maar zag er ook de eerste barsten komen in  zijn ongenaakbare positie. Wat hier aan het einde van de jaren zestig van de persen rolde, mag met recht een volwassen krant genoemd worden. En deze is ook wezenlijk niet meer veranderd. Er werden slechts enkele zaken toegevoegd om de toestromende lezers en adverteerders te bedienen en simpelweg omdat het kon, dankzij de nieuwe pers in Best. Zo kwamen er aparte bijlages, grote reportages van overal ter wereld, kleurenfoto’s en graphics omdat beelden soms meer zeggen dan woorden.

Met de intrede van de TV en later het internet, kwamen er nieuwe concurrenten voor de krant bij. Maar de oude slogen ‘de krant kun je niet missen, geen dag’ blijkt op de drempel van 2012 nog steeds voor een kleine honderd duizend abonnees op te gaan. Dat de volgende hoofdstukken in het ED-boek over internet, tablets en mobieltjes zullen gaan, staat vast.

Het ED komt in 2015 in handen van Persgroep Nederland. Dit is in september 2019 gewijzigd in DPG Media.