Achmed Akkabi: Ik deelde homohaat-berichten om familie te beschermen
Achmed Akkbabi kwam afgelopen week plots onder vuur te liggen in de Marokkaanse gemeenschap door een homorol in de film Chez Nous uit 2013. De acteur, die juist nu successen viert met de succesvolle serie Mocro Maffia, plaatste zelf reacties uit een besloten groep op Facebook. ,,Daar stonden foto's in van familieleden, die wilde ik weghebben", vertelde hij aan Özcan Akyol daarover bij Onze man in Deventer op Radio 1.
Talloze haatreacties waren er te zien in de besloten Facebookgroep Marokkanen Bijeen. Akkabi werd in een post eerst geprezen om de serie Mocro Maffia, maar er was ook een oud artikel toegevoegd over Chez Nous, een film uit 2013 waarin hij een Marokkaanse homo speelde. Vol walging werd daarop gereageerd. Akkabi: ,,Je hebt gewoon heel veel van dit soort Facebook-groepen. In deze groep zitten ruim 200.000 leden. Het is een groep die bestaat uit veelal Marokkaans-Nederlandse jongeren, maar ook Turks-Nederlandse. Het is een besloten groep. Je zou het kunnen vergelijken met Fok Forum of Geenstijl, maar dan voor mensen met een migratieachtergrond. Ik kreeg screenshots en filmpjes van berichten in die groep.”
Door het besloten karakter van de groep, weet de buitenwereld in principe niet wat daar speelt. Toch besloot Akkabi het zelf naar buiten te brengen. ,,De reden dat ik het plaatste was omdat in die groep mijn familie werd exposed, er werden bijvoorbeeld foto’s van mijn broer geplaatst. Ik kon niet reageren, het in die besloten groep laten, maar met de wetenschap dan blijft het topic altijd bestaan met de foto’s van mijn familieleden erin. Of ik ga ditzelfde spelletje meespelen, ik plaats het op mijn twitter. Door het te plaatsen weet ik al: men gaat daar een persbericht van maken.”
Ik vind het niet erg om bedreigd te worden. Dat is allemaal oké, zolang het maar op mij gericht is.
Strontkar
Dus koos hij ervoor om, zoals hij het zelf noemt, de strontkar over zich heen te krijgen. ,,Dat topic werd daardoor in ieder geval in no time verwijderd. De foto's van familieleden gingen daardoor ook weg.” Dat was ook het kantelpunt voor Akkabi, de foto's van zijn familie. ,,Je mag mij gewoon aanpakken. Je mag al mijn keuzes verschrikkelijk vinden. Ik vind het niet erg om bedreigd te worden. Dat is allemaal oké, zolang het maar op mij gericht is. Op het moment dat ze mijn familie daar bij betrekken, dat vind ik niet fijn. De enige manier om dat dan te elimineren, is om dit te doen.”
Was de storm rond Akkabi net gaan liggen, begon het hele circus opnieuw toen zijn goede vriend en Mocro Maffia-collega Nasrdin Dchar een foto van een kerstboom plaatste op Instagram. ,,Toen begon het weer van voor af aan.” Lachend: ,,Ik zei nog tegen hem: bedankt dat je die kogel gevangen hebt voor mij. Je hebt alle aandacht overgenomen.”
Akkabi begrijpt er niets van. ,,Je kunt toch niet haten op iemand die een kerstboom in zijn huiskamer in Nederland heeft staan. Als een van de grootste supermarkten van Marokko al eind november een hele kerstafdeling heeft. Het is totale onwetendheid. Je hebt hele kerstmarkten in Rabat, Marokko. Waar hebben we het over?”
Özcan Akyol vraagt zich af of degene die de reacties plaatsen, gewoon niet beter weten. Akkabi ,,Ik denk wel dat er een groep is die zo obsessief bezig is met religie, dat ze tegen alles wat daar niet inpast, keihard moeten bestrijden. Het lijkt voor hun alsof hun hele religie wordt afgenomen. Dat ze steeds minder mogen en ik denk dat als publieke figuren zoals Nasrdin en ikzelf, dan iets doen wat niet volgens dat narratief is - namelijk wij moslims leven op deze manier – dan nemen ze daar stelling tegen en soms vrij heftig.”
Beluister hier de hele uitzending van Onze Man in Deventer, waarin Achmed Akkabi onder meer ingaat op het succes van Mocro Maffia en of er een vervolg komt op de serie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Britse artiest Gary Glitter vervroegd op vrije voeten
De Britse artiest Gary Glitter is vervroegd vrijgelaten, meldt The Independent. De 78-jarige zanger, die was veroordeeld voor seksueel misbruik, heeft vrijdag na acht jaar de gevangenis in het Engelse Portland verlaten. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Achmed Akkabi krijgt nu bedreigingen om homorol uit 2013
Het is al een tijd geleden dat Achmed Akkabi een homorol speelde in de film Chez Nous, maar hij wordt er nu alsnog om bedreigd. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
PREMIUMColumn
Waarom zou je als moslim geen kerstboom nemen?
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
-
-
Nasrdin Dchar reageert op ophef over kerstboom: Staat los van religie
Nasrdin Dchar heeft vandaag gereageerd op alle ophef die is ontstaan nadat hij een foto deelde waarop hij zijn versierde kerstboom showde. De acteur, die moslim is, kreeg kritiek omdat het vieren van kerst uit religieus oogpunt in de islam niet is toegestaan. -
PREMIUMGudo zoomt uit
Naast de ster van legende Jack Lemmon huist een dildoshop: de fata morgana die Hollywood heet
Verslaggever en cinefiel Gudo Tienhooven zoomt wekelijks uit om zich te verwonderen over alles wat met film te maken heeft.