Bezoek van koning Charles aan Frankrijk uitgesteld vanwege grote protesten tegen pensioenwet
Het driedaagse staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Frankrijk is uitgesteld vanwege de aanhoudende stakingen en protesten in het land in tegen pensioenhervormingen.
Het bezoek zou zondag beginnen, maar de Franse regering heeft op de valreep bekendgemaakt dat het niet doorgaat. Het land wordt al weken geteisterd door massale betogingen en blokkades, gericht tegen de omstreden pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. In heel het land zijn daarbij rellen en brandstichtingen.
Charles zou Parijs en Bordeaux bezoeken. In beide steden waren donderdag hevige ongeregeldheden. Bij rellen door heel het land zijn 440 agenten gewond geraakt, werd vrijdag bekend. Door het land zijn 12.000 politiemensen ingezet om de schare betogers in toom te houden. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er 457 arrestaties zijn verricht. Ruim een miljoen mensen zijn de straat opgegaan volgens Darmanin, 3,5 keer meer volgens de vakbonden.
Op veel plaatsen stichtten manifestanten of relschoppers brandjes. Voor het gemeentehuis van Bordeaux was een enorme brand. In Parijs werden volgens de autoriteiten donderdag zeker negenhonderd brandjes gesticht.
‘Willekeurige arrestaties’
Op de Parijse politie is veel kritiek naar aanleiding van wat critici ‘willekeurige of preventieve aanhoudingen’ noemen. Veel arrestanten zijn snel weer vrijgelaten, maar volgens de politiechef is dat niet noodzakelijkerwijs omdat er geen verdenking van een strafbaar feit was, maar moeten wegens tijdgebrek vaak afwegingen worden gemaakt.
De politie wordt er ook van beschuldigd buitensporig hard op te treden tegen betogers. Zo ligt de oproerpolitie onder meer onder vuur over het insluiten en isoleren van groepjes demonstranten, wat onwettig zou zijn. Een linkse oppositiepartij heeft naar aanleiding van incidenten de onmiddellijke ontbinding van een speciale eenheid van de oproerpolitie geëist, meldden Franse media.
Waarom protesteert men?
De volgende grote protestdag is dinsdag, maar het is vrijwel dagelijks erg onrustig in Franse steden. Er wordt betoogd tegen de pensioenhervorming van de regering van president Macron en van premier Borne. De hervorming is door het parlement gedrukt met behulp van een artikel uit de grondwet. Om de wetgeving te stoppen moest de Franse Tweede Kamer afgelopen maandag de regering ten val brengen, maar daar was net geen meerderheid voor.
De regering ziet de kosten van pensioenen al jaren stijgen en het bestaande stelsel dekt de uitgaven niet. Het stelsel moet met ingrijpende aanpassingen zichzelf gaan bedruipen in 2030. Vakbonden en hun grote aanhang vinden de wijzigingen onrechtvaardig en onnodig. Omstreden zijn onder meer de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar en wijzigingen van voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor men aanspraak kan maken op een volledig pensioen. Veel Fransen werken in het huidige stelsel al tot hun 67ste omdat ze onvoldoende jaren hebben gewerkt om een eerder pensioen te kunnen genieten.
Hou deze site in de gaten voor de nieuwste afleveringen van onze podcast ‘Van Oranje’, een serie over de opmerkelijkste Oranjes uit de rijke geschiedenis van onze koninklijke familie. Beluister deze via onze site, of abonneer je via Spotify of iTunes om geen aflevering te missen.
Bekijk hier al onze video’s over het Koninklijk Huis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Showbytes
Romy deelt overgebleven pikante foto’s en Ravens ‘zwarte hart’ is week en warm
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
André Hazes komt met nieuwe single: ‘Als je wil dat ik je man ben, krijg je me met alles erop en eraan’
André Hazes brengt donderdag de tweede single uit van zijn nieuwe album. Het nummer Als Je Wil Dat Ik Je Man Ben gaat over zijn ‘eigen bagage’, legt de zanger uit in een verklaring. -
PREMIUMAngela Kijkt TV1
Na drie kwartier College Tour met Jutta Leerdam had ik alleen maar al mijn vooroordelen bevestigd gezien
Angela de Jong had zin in College Tour met Jutta Leerdam. Maar het werd een regelrechte teleurstelling, schrijft ze.
-
Recensie
In de docureeks Arnold wordt duidelijk dat Schwarzenegger zijn eigen leven regisseert
-
-
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
PREMIUMhoe is het nu met...?
Geen kauwgomballenmuziek meer, maar Aqua (Barbie Girl) houdt nog altijd van plastic fantastic
Waar zijn ze gebleven? Sterren van toen die uit de schijnwerpers zijn verdwenen. Vandaag de Deense dance-groep Aqua.