Britse prins Harry: Ik had geen andere keus

VIDEODe Britse prins Harry (35) had het gevoel geen andere keus te hebben dan een stap terug te doen binnen de koninklijke familie. In een speech bij een liefdadigheidsinstelling in Londen reageerde de hertog van Sussex gisteren voor het eerst openlijk op zijn breuk met het koningshuis. 

In zijn toespraak wees hij met beschuldigende vinger naar de media. ,,Want ik wil dat je de waarheid van mij hoort, zoveel als ik met jullie kan delen, niet als prins of als hertog, maar als Harry’’, zegt Harry, die stelt dat het Verenigd Koninkrijk voor altijd zijn thuis zal blijven.

,,Toen Meghan en ik eenmaal getrouwd waren, waren we opgewonden, we waren hoopvol en we waren hier om te dienen’’, aldus de prins die zegt zijn besluit voor hem en zijn vrouw Meghan ‘niet lichtvaardig’ te hebben genomen.

,,We hebben er maanden over gepraat na zoveel jaren van uitdagingen. Ik weet dat ik het niet altijd bij het rechte eind heb, maar wat dit betreft was er geen andere optie”, aldus Harry, die zegt bij Meghan ‘de liefde en het geluk te hebben gevonden waar hij altijd op gehoopt had in zijn leven’. ,,Jullie kennen me goed genoeg om te weten dat de vrouw die ik kies als mijn vrouw dezelfde normen en waarden heeft als ik.” 

Tekst loopt hieronder door

Dienstbaarheid

Hij hoopt dat hij nu een rustiger leven tegemoet gaat. ,,Wat ik jullie wil duidelijk maken is dat we zeker niet weglopen en we zeker niet van jullie weglopen’’, zei hij tegen zijn toehoorders. Harry en Meghan zullen ‘een leven van dienstbaarheid’ blijven leiden. ,,Ik zal dezelfde man blijven die van zijn land houdt en zijn leven wijdt aan het ondersteunen van de doelen, liefdadigheidsinstellingen en militaire gemeenschappen die zo belangrijk voor me zijn.”

In zijn toespraak dankt de prins de koningin voor haar steun. ,,U nam mij onder uw vleugels toen ik mijn moeder 23 jaar geleden verloor. U zorgde zo’n lange tijd voor mij, maar de media zijn krachtig en ik hoop dat onze steun voor elkaar op een dag sterker is, want dit is groter dan wij”, stelt Harry. ,,Ik heb groot respect voor mijn grootmoeder, mijn ‘commander in chief’,  en ik ben ontzettend dankbaar voor haar steun en die van de rest van mijn familie in de afgelopen maanden.”

Harry sprak de woorden in een bijna acht minuten durende speech bij een diner voor liefdadigheidsinstelling Sentebale, dat de prins oprichtte in 2006 als eerbetoon aan zijn moeder, lady Diana, om mensen te steunen met hiv en aids.

Afstand titels

Buckingham Palace maakte zaterdag in een officiële verklaring bekend dat de Britse prins en zijn 38-jarige echtgenote vanaf komend voorjaar hun koninklijke titels niet langer zullen gebruiken en geen publieke financiële middelen meer ontvangen voor koninklijke plichtplegingen. Harry zegt nu dat hij zijn verplichtingen wilde blijven nakomen, zonder betaald te worden als lid van het koninklijk huis. ,,Helaas was dat niet mogelijk.’’

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan maakten begin januari bekend uit de spotlights te willen stappen als leden van het koningshuis en hun tijd te willen gaan verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Bovendien wilden Harry en zijn Amerikaanse echtgenote financieel onafhankelijk worden. De druk en de media-aandacht die de positie met zich meebrengt werd hen te veel. Buckingham Palace leek in eerste instantie compleet verrast door het statement van de twee. ‘Voorbarig’, klonk het.

Prins Harry.
Volledig scherm
Prins Harry. © AFP