Volledig scherm
© NassauHuis

Buren worden van de koning? Voor 1,5 ton woon je in dit huisje op landgoed De Horsten

foto'sVoor ‘een prikkie’ de buren worden van koning Willem-Alexander en koningin Máxima? Dat kan, nu er op het landgoed De Horsten in Wassenaar een huisje te koop staat. Aan de vrijstaande voormalige dienstwoning hangt een prijskaartje van 1,5 ton. Geïnteresseerden moeten er snel bij zijn, want de biedingen stromen binnen.

Volledig scherm
© NassauHuis

Het pand - een rijksmonument uit 1860 - is 122 vierkante meter groot en ligt op een perceel van 650 vierkante meter. Naast een zitkamer met open haard, keuken en badkamer telt het huis twee slaapkamers op de eerste verdieping. De verkooptekst belooft ook ‘alle privacy en een fantastisch weids uitzicht in het groen'. Het huis is bereikbaar via de ingang van landgoed De Horsten aan de Papeweg.

Volgens de Haagse verkopend makelaar NassauHuis komt een ‘zeer charmant’ object als dit niet vaak voor. ,,Het is een uitzondering’’, aldus de makelaar. ,,Op het landgoed liggen meerdere huizen die worden bewoond. In dit geval gaat het om een kleinschalig huisje dat gerenoveerd moet worden. Het staat al een tijdje leeg. Momenteel wordt het antikraak bewoond’’, legt hij uit. Over hoe ver het precies lopen is tot de gebouwen van de koninklijke familie, kan hij niets zeggen. ,,Het ligt aan de rand van het landgoed, zo'n 20 meter van de rijksweg af.’’

De neven van de koning

NassauHuis zegt vertrouwen te hebben in een voorspoedige verkoop. Na een open huizen-dag zijn er meerdere biedingen binnengekomen. ,,Meer kan ik daar niet over kwijt. De eigenaar van het pand wil er verder geen ruchtbaarheid aan geven.’’

De uiteindelijke eigenaar van de dienstwoning, die fungeerde als portierswoning van de boerderij de Raaphorst, krijgt in ieder geval te maken met erfpacht. Je krijgt dus de stenen, maar niet de grond. Het erfpachtcontract loopt nog 30 jaar, de canon van 7.000 euro wordt jaarlijks geïndexeerd.

Prinses Beatrix schonk het overgrote deel van haar grondbezit van landgoed De Horsten twee jaar geleden aan Willem-Alexander. Zijn neven prins Floris en prins Pieter Christiaan hebben het ‘eeuwigdurend recht van erfpacht en opstal’ gekregen van de Raaphorst en Horstlaan. Het landgoed is sinds 1845 in bezit van de koninklijke familie en is ruim 400 hectare groot (zo’n 800 voetbalvelden). Er staan 21 adressen op geregistreerd. Volgens de laatste berichten is de Eikenhorst privébezit van de koning, die vorig jaar naar Paleis ten Bosch verhuisde. 

De koninklijke familie tijdens de fotosessie op landgoed De Horsten, in 2016.
Volledig scherm
De koninklijke familie tijdens de fotosessie op landgoed De Horsten, in 2016. © ANP
Volledig scherm
© NassauHuis
Volledig scherm
© NassauHuis
Volledig scherm
© NassauHuis
Volledig scherm
© NassauHuis
Volledig scherm
© NassauHuis