Volledig scherm
Syb van der Ploeg van De Kast en Henk Angenent. © Bike Challenge

Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent speelt rol in theaterstuk

Oud-winnaar van de Elfstedentocht (1997) Henk Angenent gaat een rol spelen in de theatervoorstelling Salomon – Het Kollumer Oproer. Het stuk gaat over jaar 1797 waarin Oranjegezinde Friezen hun Franse overheersers trotseerden.

Musical Award-winnaar Dick van den Heuvel (Annie M.G. Schmidt, Ramses) schreef een eigentijds scenario. De regie is in handen van Steven de Jong en Atsje Lettinga, terwijl de muziek wordt verzorgd door De Kast en Hubert Heeringa. Naast Angenent speelt ook Syb van der Ploeg mee. Overigens vertolkt Angenent meerdere rollen, zoals een ruiter uit Hessen en een Franse soldaat.

Steven de Jong was verheugd over de medewerking van Angenent. ,,Zorg goed voor hem, het is m’n held!”, schreef hij aan het productieteam. Henk Angenent schreef op 4 januari 1997 geschiedenis met zijn zege in de Elfstedentocht. Momenteel coacht hij een marathonteam met jonge schaatsers en heeft hij een stoeterij met 60 springpaarden.

Naast de historische lijn zijn er actuele thema’s verweven in het theaterstuk: discriminatie, gemeenschapszin, het verwezenlijken van idealen, en ook de huidige #MeToo-discussie.

Salomon – Het Kollumer Oproer speelt van 4 t/m 8 juli op het Maartensplein in het Friese Kollum.