Actrice Claudia Kanne.
Volledig scherm
Actrice Claudia Kanne. © EO

EO komt met oorlogsdrama voor tieners op Instagram

Wat als een tienermeisje in de Tweede Wereldoorlog social media zou hebben? Die gedachte is nu werkelijkheid geworden. Stepping Stone produceert voor de EO de online tienerserie Oorlog-stories waarin een 15-jarig meisje dagelijks vertelt wat ze meemaakt tijdens de oorlog. De hoofdrol is voor SpangaS-actrice Claudia Kanne, die in de serie Esther heet.

Op het Instagramkanaal van Zapp verschijnen vanaf 14 april dagelijks stories die geïnspireerd zijn door Het verhaal van Edith, het oorlogsdagboek van Edith Velmans-Van Hessen. In de serie is te zien wat hoofdpersoon Esther (15) zoal meemaakt. Ze vertelt onder meer hoe haar gewone leven in de oorlog steeds verder onder druk komt te staan en besluit bijvoorbeeld zonder haar ouders en broer onder te duiken met hulp van haar vriendje Freek.

De laatste story wordt geplaatst op dinsdag 5 mei, de dag van de bevrijding. Op vrijdag 8 mei sluit Oorlog-stories af met een laatste YouTube-video.

Inspiratie

Het is overigens niet de eerste keer dat verhalen over de Tweede Wereldoorlog via Instagram worden gedeeld om een jonger publiek te bereiken. Vorig jaar kwam de mini-serie Eva Stories uit, waarin de 13-jarige Britse Eva de hoofdrol speelde. Zij nam haar volgers mee op reis door de Holocaust.

De makers van Oorlog-stories zijn dan ook geïnspireerd door Eva Stories. ,,Toen wij bij Stepping Stone het Israëlische ‘eva_stories’ zagen, vonden we dat dit in Nederland navolging verdiende. We hopen hiermee kinderen en tieners te raken en de herinneringen aan de oorlog ook voor een nieuwe generatie levend te houden", aldus Jasper van der Schalle.

  1. Bas Smit laat dochter (8) zijn haar knippen tijdens livestream: ‘Klamme handjes’

    Bas Smit laat dochter (8) zijn haar knippen tijdens livestream: ‘Klamme handjes’

    Bas Smit heeft vandaag misschien wel voor de grootste uitdaging ooit in zijn leven gestaan: hij liet zijn 8-jarige dochter Lola zijn lokken knippen. Dat ging niet zonder slag of stoot, Smit werd in zijn nek én oor geknipt, tot aan bloedens toe. Ruim 24.000 mensen (een record voor Smit) schakelden in voor het tafereel dat live te volgen was op het Instagram-acount van Smit. ,,Ik zit helemaal met klamme handen hier’’, riep zijn vrouw Nicolette van Dam het meermaals uit in de livestream.