Volledig scherm
PREMIUM
Moeder Ellen krijgt in Hereditary met haar gezin bovennatuurlijke verschijnselen te verduren. © Splendid Film

Familie belandt in horrordraaikolk van pure waanzin

HereditaryVoor de 31-jarige regisseur Ari Aster is zijn horrorfilm Hereditary een droomdebuut. De reacties van pers en publiek zijn vrijwel unaniem juichend. Kan zijn film die torenhoge verwachtingen waarmaken?

Volledig scherm
Ari Aster © AP

De engste film sinds The Exorcist. Hoofdrolspeelster Toni Collette verdient volgend jaar minimaal een Oscarnominatie. In bijna alle recensies van Hereditary zijn vergelijkingen met horrorklassiekers als Rosemary’s Baby en Don’t Look Now niet van de lucht.

Zelden werd een regisseur zo voor zijn eerste film bewierookt als Ari Aster.  De Amerikaan is er nog enigszins beduusd van. ,,Al die reacties zijn natuurlijk fantastisch, maar er schuilt ook een groot gevaar in’’, vertelt Aster telefonisch vanuit New York. ,,Wat voor verwachtingen leven er bij het publiek dat Hereditary nog moet zien? Kunnen zij mijn film nog wel onbevangen bekijken? Het kan eigenlijk alleen maar tegenvallen. De enigen die zich nu in de handen wrijven, zijn de mensen van de marketingafdeling van mijn filmmaatschappij. Zij hebben een ongekende keuze aan quotes uit de lovende recensies.’’

Hereditary gaat over een gezin dat steeds meer in een draaikolk van onverklaarbare verschijningen verzeild raakt. De ellende begint als de grootmoeder overlijdt. Een kille vrouw, die duidelijk enkele familiegeheimen mee het graf in heeft genomen. Haar dochter (Toni Collette) probeert het gezin met twee kinderen bijeen te houden, maar dat blijkt na een reeks incidenten een onmogelijke opgave. De waanzin slaat onverbiddelijk toe en brengt de levens van alle betrokkenen in gevaar. Het verhaal kruipt langzaam onder de huid van de toeschouwer.