Volledig scherm
© Joel Hoylaerts / Photo News

Festivalganger (27) Tomorrowland overleden: in totaal al dertig personen naar ziekenhuis

update Een bezoeker van het Belgische dance-evenement Tomorrowland is in het ziekenhuis overleden. De festivalorganisatie leeft mee met de vrienden en familie van het slachtoffer. In totaal zijn er gisteren zeven festivalgangers overgebracht, vier van hen belandden op intensieve zorg. 

Voor een van de vier kwam alle hulp te laat, hij overleed in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem. Drie anderen brachten de nacht door op intensieve zorg. Twee onder hen mogen vandaag naar huis, maar een festivalganger is er nog steeds erg aan toe. Het Vlaams Kruis laat weten in totaal al dertig personen naar het ziekenhuis te hebben overgebracht.

Quote

Mensen die met hun smartphone stonden te filmen, moesten de beelden wissen

Anonieme getuige

De man die is overleden is, werd gisteravond rond half tien onwel voor de mainstage. Na verzorging door de hulpverleners van het Vlaamse Kruis werd de man onmiddellijk overgebracht naar het UZA. Over de doodsoorzaak bestaat nog geen duidelijkheid. Maandag volgt een autopsie. Volgens informatie van het Antwerpse parket is het dodelijke slachtoffer een 27-jarige man uit India.

Een ooggetuige die anoniem wenste te blijven, verklaarde aan VTM NIEUWS dat het slachtoffer al enige tijd op de grond lag voordat hulpverleners hem opmerkten en meteen de reanimatie startten. ,,Hij lag daar stokstijf met verkrampte vingers. Met vlaggen van bezoekers is het lichaam afgedekt. Mensen die met hun smartphone stonden te filmen, moesten de beelden wissen”, aldus nog de anonieme getuige. 

De organisatie betreurt het voorval. ,,We delen met droefheid het overlijden van één van haar gasten mee.”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. ,,We leven mee met de familie en vrienden van het slachtoffer. We hopen dat de nabestaanden dit verlies in alle sereniteit kunnen verwerken.” Het festival eventueel stopzetten is volgens Wilmsen helemaal niet aan de orde. ,,Met 80.000 festivalgangers, honderden medewerkers en tientallen artiesten is Tomorrowland haast drie dagen een stad. En in een stad gebeuren nu eenmaal dingen.”

Zorgverleners

,,Festivalgangers die om welke reden dan ook medische hulp nodig hebben, moeten niet aarzelen om zorgverleners op het festival aan te spreken. Het Rode Kruis en eerste hulp teams van het UZA zijn op het terrein aanwezig en weten perfect wat ze moeten doen”, aldus ziekenhuiswoordvoerster Evita Bonné op de VRT-radio.

Het geheel uitverkochte Tomorrowland 2019 ging gisteren van start en duurt nog tot en met zondag. Het tweede festivalweekend begint op vrijdag 26 juli.

India

Ook vorig jaar overleed een festivalganger uit India. De 26-jarige vrouw werd onwel op het festivalterrein en bezweek een dag later in het ziekenhuis. Een Tsjechische vrouw (33) overleed na zes dagen. Beide slachtoffers hadden sporen van xtc in hun bloed maar volgens het parket waren hun doodsoorzaken een combinatie van verschillende factoren. In 2012 bezweek een 26-jarige Britse vrouw aan een overdosis drugs.

  1. Presentatrice maakt prins George (6) belachelijk vanwege balletlessen, kijkers woest

    Presenta­tri­ce maakt prins George (6) belache­lijk vanwege balletles­sen, kijkers woest

    Good Morning America-presentatrice Lara Spencer (50) heeft zich de woede van duizenden kijkers op de hals gehaald na het publiekelijk belachelijk maken van prins George, de derde in lijn voor de Britse troonopvolging. Spencer barstte gisteravond in lachen uit toen ze onthulde dat de 6-jarige zoon van William en Kate Middleton balletlessen gaat volgen. ,,Jongetjes uitlachen omdat ze dansen, dat is zo triest!”
  2. Dit gebeurde er toen Kanye West de Video Music Awards bestormde: ‘Pink gaf hem op zijn donder’

    Dit gebeurde er toen Kanye West de Video Music Awards bestormde: ‘Pink gaf hem op zijn donder’

    Het is intussen één van MTV’s meest iconische momenten. Kanye West liet zich in 2009 tijdens de uitreiking van de Video Music Awards (VMA’s) niet bepaald van zijn beste kant zien. De zanger - die bekend staat om zijn grootspraak en arrogante houding - bestormde tijdens de speech van Taylor Swift het podium en schreeuwde dat volgens hem de verkeerde artieste de trofee gewonnen had. Nu, tien jaar na het bewuste moment, komt eindelijk aan het licht wat er zich daarna afspeelde.