Een still uit de film
Volledig scherm
Een still uit de film © ANP Handouts

In Eindhoven opgenomen film Redbad wint drie Amerikaanse filmprijzen

De Nederlandse film Redbad heeft in Los Angeles drie filmprijzen ontvangen. Het historische epos van regisseur Roel Reiné werd bij de Accolade Global Film Competition bekroond met een Special Mention Award. De regie en cinematografie van Roel Reiné werden onderscheiden met een Excellence Award, meldt de organisatie op de website. De film werd voor een deel opgenomen in Eindhoven. 

De Accolade Global Film Competition is een vanuit Californië opererende onlinecompetitie, waaraan duizenden korte en lange films van over de hele wereld meedoen. Elk kwartaal worden films en individuele prestaties onderscheiden. Het beeldje bestaat uit een voetstuk met daarop drie gouden sterren.

De film gaat over de Friese held Redbad (gespeeld door Gijs Naber) die in de vroege middeleeuwen met hulp van de Vikingen strijd voerde tegen de christenen die hun geloof met harde hand opdrongen in de Lage Landen. Andere grote rollen waren voor Loes Haverkort, Egbert-Jan Weeber, Derek de Lint, Lisa Smit, Renee Soutendijk, Mike Weerts en Aus Greidanus sr.

Redbad draaide vorig jaar in de Nederlandse bioscopen; de bezoekersaantallen vielen tegen. De film werd volgens producent Klaas de Jong wel in het buitenland goed verkocht.