Volledig scherm
PREMIUM
Ischa Meijer © Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad Photo

‘Ischa Meijer was de beste interviewer, en dat vond hij zelf ook’

25 jaarDirect of indirect is iedere interviewer schatplichtig aan Ischa Meijer, de excentrieke journalist die vandaag exact 25 jaar geleden overleed. Deze krant vroeg vijf bekende tv-presentatoren hoe Meijer van invloed is geweest op hun carrière.

Margriet van der Linden (voormalig hoofdredacteur Opzij, bekend van talkshow M, presenteerde in 2009 Zomergasten)

,,Begin jaren 90 werkte ik bij het Nieuw Israëlitisch Weekblad. ‘Jaaaa…? Hállooo???’ knalde het op een dag door het trappenhuis en de hal. Iedereen verstijfde. Een mengeling van vrees, ontzag en nieuwsgierigheid. Daar kwam Ischa Meijer. ‘Zitten jullie stukjes te tikken?’ Op een manier waardoor je meteen dacht: mijn god, wat een sneue toestand hier. Hij was in staat binnen de kortste keren precies dat te raken waar de lulligheid, de gêne, de pijn zat. Zijn interviewstijl had een haast therapeutische aanpak. Spannend, vaak ongemakkelijk om te zien, aanvallend soms. Daar moet je tegen kunnen. Als geïnterviewde, maar ook als toeschouwer. Ik bewonderde dat hij zijn eigen kwetsuren, dat wat hem in goede en minder goede zin had gevormd, juist heeft gebruikt in zijn werk. Door als een kind achter elke ‘Why?’ - dat woord gebruikte hij graag - een volgende ‘Why?’ te plaatsen, totdat de kern in zicht kwam. Het eenvoudige en tegelijk o zo gecompliceerde waarom; daar draaide het bij hemzelf ook om.’’

  1. Imanuelle Grives werd betrapt door verhuurster Airbnb ‘die overal wit poeder en pillen zag’

    Imanuelle Grives werd betrapt door verhuur­ster Airbnb ‘die overal wit poeder en pillen zag’

    De voor drugshandel veroordeelde actrice Imanuelle Grives werd opgepakt op Tomorrowland omdat ze is betrapt door de verhuurster van het huis waar ze bivakkeerde. Dat claimt de 34-jarige actrice in een interview met de Volkskrant. ‘Die vrouw was door mijn spullen gegaan, had daar drugs gezien en gedacht: dit zijn vast dealers', aldus Grives. Uit de verklaring die justitie voorlas tijdens de rechtszaak, bleek dat de verhuurster ‘open en bloot bergjes wit poeder en pillen zag, plus envelopjes en bladen met bedragen'.