Volledig scherm
Jalal Mansur Nuriddin (midden) in jongere jaren. © Getty

Jalal Mansur Nuriddin, de 'opa van de hiphop' overleden

De Amerikaanse dichter Jalal Mansur Nuriddin is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan longkanker. Nuriddin geldt als een van de grondleggers van de hiphop.

Nuriddin stierf op 4 juni in een ziekenhuis in de stad Atlanta. Collega-dichter en vriend Umar Bin Hassan heeft het overlijden van Nuriddin nu bekendgemaakt in de krant The New York Times.

Nuriddin was een van The Last Poets. Dat is een groep zwarte dichters uit New York, die voortkwam uit de Amerikaanse burgerrechtenbeweging van de jaren 60 en 70. Ze droegen hun gedichten ritmisch voor, begeleid door de beat van trommels. Nuriddin kreeg de bijnaam 'opa van de hiphop'.

The Last Poets

The Last Poets brachten in 1970 een eerste album met hun gedichten uit. Dat stond meer dan een half jaar in de hitlijst, ook al werden The Last Poets niet gedraaid op de radio. In 1973 volgde een solo-album van Nuriddin, Hustlers Convention, waarin hij rijmende verhalen vertelde over het straatleven in New York, begeleid door muziek van Kool & The Gang. Het inspireerde onder meer de Wu-Tang Clan, Public Enemy en de Beastie Boys.

Nuriddin werd in 1944 geboren in de New Yorkse wijk Brooklyn. Hij heette bij zijn geboorte Lawrence Padilla, maar veranderde zijn naam toen hij zich bekeerde tot de islam.

  1. Miljuschka neemt met emotioneel verhaal over zieke dochter afscheid van Dance Dance Dance

    Miljuschka neemt met emotioneel verhaal over zieke dochter afscheid van Dance Dance Dance

    Het dansavontuur van tv-foodies Miljuschka Witzenhausen en London Loy zit er vlak voor de finale van Dance Dance Dance op. 1,3 miljoen kijkers zagen gisteravond hoe acteurskoppel Holly-Mae Brood en Soy Kroon en acteursvrienden Urvin Monte en Britt Scholte zich plaatsten. Miljuschka nam afscheid met een indrukwekkend verhaal over haar dochter met epilepsie. ,,Je kind verliest een bepaalde vrijheid, die je kind zou moeten hebben."