Kefah Allush wint Sonja Barend Award

VIDEOKefah Allush (49) heeft voor zijn interview met Peter van Uhm de Sonja Barend Award gewonnen: een jaarlijkse vakprijs voor het beste televisie-interview. 

Allush kreeg de prijs tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door figuurlijk uit handen van Sonja Barend, de journalist was namelijk zelf niet aanwezig in de studio. Wel was hij te horen via de telefoon, rechtstreeks uit Casablanca, in Marokko. Allush had zelf absoluut niet gerekend op het winnen van de Sonja Barend Award, zo vertelde hij aan Van Nieuwkerk. ,,Natuurlijk stond dit in de agenda, maar je denkt dan toch: ik zal het wel niet worden. En dit stond ook al lang gepland...”

Peter van Uhm, die door Allush werd geïnterviewd in het EO-programma De Kist, was wel aanwezig. Hij had lovende woorden voor Allush. ,,Kefah, ik kijk met heel veel plezier terug op wat we hebben neergezet. Het is uiteindelijk niet het werk van ons twee, maar ook van het hele team achter jou. En je weet: als Kefah komt, wordt het een goed interview.”

Allush sprak Van Uhm juni dit jaar over zijn eerste werkdag als commandant der strijdkrachten in 2008. Op die dag kwam zijn zoon Dennis, die als militair op missie in Afghanistan was, om als gevolg van een bermbom. In De Kist vertelt Van Uhm over de impact die dit verlies op hem en zijn gezin had en nog steeds heeft.

Van Nieuwkerk en Van Uhm doken nog wat dieper in het winnende interview, maar kwamen uiteindelijk tot een gezamenlijke conclusie. ,,Dit moet je gewoon hebben gezien.”

Longlist

De Sonja Barend Award is een initiatief van de VARAgids en vernoemd naar tv-presentatrice Sonja Barend (78) die in 2006 na veertig jaar stopte met het maken van televisie. 

Vorig jaar ging de prestigieuze prijs naar presentatrice Eva Jinek voor haar interview met DENK-Kamerlid Farid Azarkan. Andere prijswinnaars zijn Janine Abbring voor haar interview met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, Humberto Tan voor zijn interview bij RTL Late Night met overlevenden van de aanslag in het Bataclantheater in Parijs, Jeroen Pauw (2015 en 2014), Coen Verbraak (2013) en verder Mariëlle Tweebeeke, Twan Huys, Clairy Polak en Matthijs van Nieuwkerk.

De prijs wordt toegekend door een vierkoppige vakjury (zonder Sonja Barend, red.) die uit tien kandidaten drie mogelijke winnaars selecteert. Op de longlist van genomineerde stonden dit jaar Jeroen Pauw, Tim den Besten, Eva Jinek, Maaike Timmerman, Jeroen Wollaars, Tijs van den Brink, Margriet van der Linden, Ivo Niehe, Matthijs van Nieuwkerk en Kefah Allush.

Kefah Allush
Volledig scherm
Kefah Allush © ANP