Koninklijk echtpaar en premier Rutte branden kaars bij herdenking in Auschwitz

VideoKoning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte hebben maandagmiddag een kaarsje gebrand tijdens de herdenkingsdienst in Auschwitz. Het is vandaag 75 jaar geleden dat het voormalige Duitse vernietigingskamp werd bevrijd.

Er waren tientallen hoogwaardigheidsbekleders aanwezig bij de herdenking. Ook de Belgische koning Filip en de Duitse president Frank-Walter Steinmeier woonden de bijeenkomst bij.

De Poolse president Andrzej Duda zei in een toespraak dat de wereld de gruwelen in het Duitse concentratiekamp moet blijven gedenken om te voorkomen dat die zich herhalen. Polen heeft volgens Duda de verplichting de herinnering te helpen bewaren en de waarheid te beschermen.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte tijdens de 75-jarige bevrijding van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte tijdens de 75-jarige bevrijding van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. © ANP

In het kampenstelsel in en rond Auschwitz zijn naar schatting meer dan een miljoen mensen om het leven gebracht, vooral Joden. Na de bevrijding door het Rode Leger uit de Sovjet-Unie zijn er 7500 overlevenden aangetroffen. Het grootste kamp, Auschwitz-Birkenau, is voor velen het symbool geworden van de holocaust.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© EPA

In de AD Royalty Podcast bespreken Jan Hoedeman en Kevin Goes onder meer het bezoek van de Koning en Koningin aan Auschwitz: