Mabel en dochter blij met winnaar Prins Friso Ingenieursprijs, Beatrix kijkt trots toe
Als koningin moest ze niets hebben van computers en moderne communicatiemiddelen, maar als 83-jarige checkte prinses Beatrix vanmiddag digitaal in voor de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs, vernoemd naar haar in 2013 overleden zoon. Eén van diens dochters is volgens haar moeder erg blij met de winnaar.
Voor de eerste keer verschijnt prinses Beatrix via een videoverbinding bij een officiële gelegenheid en het is ook de eerste keer dit jaar dat haar voormalige koninkrijk de inmiddels gevaccineerde prinses te zien krijgt. Haar laatste openbare optreden dateerde van december 2020, toen ze een schilderexpositie in Dordrecht opende.
Eén keer eerder zag Nederland Beatrix in coronatijd via een schermpje, tijdens de geïmproviseerde Koningsdag vorig jaar. Feestelijk proostte ze met een glas champagne op de 53ste verjaardag van haar oudste zoon, koning Willem-Alexander.
Servieskast
Nu, bij de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs, gaat het om haar tweede zoon; prins Friso, de ingenieur die in de zomer van 2013 op paleis Huis ten Bosch stierf aan de gevolgen van een ski-ongeluk anderhalf jaar eerder. Samen met haar schoondochter prinses Mabel, de weduwe van Friso, woont zijn moeder jaarlijks de uitreiking van de prijs bij, nu noodgedwongen digitaal. Mabel vanuit haar woonplaats Londen, Beatrix zo te zien vanaf kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. De computer of tablet die voor de prinses neer is gezet staat in elk geval voor een haard en niet, zoals met Koningsdag vorig jaar, voor een servieskast.
Als koningin moest Beatrix weinig tot niets van moderniteiten als computers en internet hebben. Treffend voorbeeld: als zij in haar Italiaanse vakantievilla Rocco dei Draconi in Tavernelle verbleef en aldaar wetten of koninklijke besluiten diende te ondertekenen, moest een ambtenaar naar Italië reizen met de documenten. Na de troonswisseling in 2013 paste Willem-Alexander deze systematiek aan. Hij kan in zijn Griekse vakantiehuis of waar ook ter wereld digitaal zijn handtekening zetten, daar hoeft niemand meer het vliegtuig voor te pakken.
En waar hij en koningin Máxima nu vrijwel dagelijks digitale werkbezoeken afleggen, was deze prijsuitreiking voor Beatrix dus een primeur. Dat geeft ook het belang aan dat zij hecht aan de naar haar betreurde zoon vernoemde prijs. Via de videoverbinding applaudisseerde Beatrix hartstochtelijk voor de winnaar: David Fernandez Rivas, hoofddocent vloeistofdynamica aan de Universiteit Twente.
Met zijn team werkt deze ingenieur, die prijzen van de vak- én publieksjury won, aan een methode om medicijnen zonder naald te injecteren. Het idee zat vroeger al in de televisieserie Star Trek en wordt volgens Rivas binnen enkele jaren bewaarheid; het medicijn of vaccin wordt tegen de opperhuid gehouden en zo erg versneld dat die druppel dwars door de huid heen gaat, zonder prik. In het weefsel vlak onder de huid remt de vloeistof dan weer af.
Door de coronapandemie is deze naadloze injectietechniek ‘superrelevant’, oordeelde prinses Mabel glunderend. Een mooie oplossing bovendien voor één van de twee dochters van haar en prins Friso, die behoorlijk bang is voor naalden. En voor haar beste vriendin, voegde ze eraan toe, die als diabetespatiënte talloze naalden in zichzelf moet zetten. Mabel sprak verder de hoop uit Rivas later dit jaar in levende lijve te kunnen treffen.
Kijk hier onze video's over het koninklijk huis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ad Visser, Edwin Rutten en Frits Barend ook in Beter laat dan nooit
-
PREMIUMGudo zoomt uit
Durf het Nederlandse filmgeld eens níet aan Yolanthe Cabau uit te geven
Verslaggever en cinefiel Gudo Tienhooven zoomt wekelijks uit om zich te verwonderen over alles wat met film te maken heeft. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
recensie
Twee sterren voor de nieuwe Transformers: zelden was spektakel zo slaapverwekkend
In het blikken Transformers-universum worden mensen gereduceerd tot betekenisloze miertjes. Probeer zo’n film maar eens een kloppend hart te geven. Deel 7, Rise of the Beasts die donderdag in première gaat, doet een dappere poging een meer humaan verhaal te vertellen. Zodra de robots elkaar weer het beeld uit beuken, stopt dat hart direct met kloppen.
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
Geraldine Kemper voor het eerst open over verslaafde vader: ‘Hij liet het spul gewoon zien’
Geraldine Kemper heeft voor het eerst gepraat over haar inmiddels overleden vader. In gesprek met Raven van Dorst in Boerderij van Dorst vertelde de presentatrice woensdagavond dat haar vader verslaafd is geweest aan heroïne. 'Hij heeft zijn hele leven vergooid aan de verboden vruchten.’ -
PREMIUM
Is opleiding in Wales voor Alexia net zo'n vlucht als voor haar vader, Willem-Alexander?
Ze wordt normaal gesproken niet zijn opvolger, maar toch treedt prinses Alexia (15) in de voetsporen van haar vader, koning Willem-Alexander. Net als hij rondt zij haar middelbare school af aan het prestigieuze Atlantic College in Wales. Heeft Alexia hetzelfde motief als haar vader, die als lastige puber de soms verstikkende sfeer in paleis Huis ten Bosch ontvluchtte?