Volledig scherm
De acteurs van De Luizenmoeder keken de eerste aflevering gisteravond samen in een Amsterdams café © Instagram/André Dongelmans

Makers De Luizenmoeder beduusd van het succes: ‘Ik vergeet meteen het Ajax-debacle’

De makers van De Luizenmoeder zijn euforisch over de kijkcijfers bij de eerste aflevering van het nieuwe seizoen. Vonden ze het gisteren nog spannend of de comedy na de succesvolle eerste reeks wederom zou aanslaan, vanochtend werden ze wakker met een record van tegen de vier miljoen kijkers.

Een deel van de cast en crew keek gisteravond samen naar de aflevering over ‘safety first’ in een Amsterdams café. Hoewel dat al een mooie avond opleverde, kon het feestje vanochtend verder gaan toen stichting Kijkonderzoek de fenomenale cijfers bekendmaakte. Zoveel kijkers haalde tv-hit Boer zoekt Vrouw afgelopen seizoen niet eens: de best bekeken uitzending trok 3,9 miljoen geïnteresseerden.

Diederik Ebbinge, die een van de schrijvers is én schooldirecteur Anton speelt, is vanochtend in een klap over de nederlaag van Ajax heen, dat zaterdag verloor van Heracles. In zijn euforie bedankt hij filmeditor Jef Hertoghs, die de grappige scènes van de cast ‘als een ware kunstenaar’ zo strak monteert. Ook actrice en schrijfster Ilse Warringa, in de serie juf Ank, is ‘heel blij dat zoveel mensen weer de moeite hebben genomen om te kijken’. Voorafgaand de show liet ze nog weten het ‘retespannend’ te vinden dat het tweede seizoen van start ging.

Regisseur Jan Albert de Weerd is – uiteraard – in zijn nopjes met de cijfers. Fijn wakker worden, al gaat ook het leven van tv-hitmakers gewoon door: hij plofte vanochtend bij de tandarts in de stoel voor een behandeling. Even geen taart voor hem, dus. Hij weet ook niet zo goed wat hij over het succes moet zeggen. ,,Ik heb het denk ik al eerder gezegd: er zijn talloze tv-makers die met net zo veel liefde en passie iets maken en die hebben dit geluk niet”, reageert hij. ,,Dat ons werk het publiek aanspreekt, daar doe je het voor.”

Derde seizoen?

Ook omroep AvroTros is beduusd van de cijfers. ,,Na het succes van vorig jaar hadden we van deze fantastische start alleen maar kunnen dromen. We vinden het geweldig dat de kijker zo massaal op ons heeft afgestemd.” Over een eventueel derde seizoen, wil woordvoerster Brenda Matthijs niets kwijt. ,,Daarvoor is het nog te vroeg.” Ook regisseur De Weerd wil er niets over kwijt.

Diederik Ebbinge liet dit weekend in ieder geval weten dat hij er na dit seizoen de brui aan geeft. ,,Omdat ik het succes niet wil uitmelken en graag stop op het hoogtepunt”, zegt de acteur over zijn beslissing in Volkskrant Magazine. ,,Van legendarische series als Fawlty Towers en The Office zijn ook maar twee seizoenen gemaakt.”

Benieuwd of er een Ursula, Hannah of Nancy in jou schuilt? Test hier wat voor Luizenmoeder-type jij bent

Volledig scherm
Gisteravond keken de acteurs van De Luizenmoeder samen in een café in Amsterdam naar de eerste aflevering © Instagram/André Dongelmans