Volledig scherm
Stripgigant Marvel heeft het aan de stok met de beheerder van de nalatenschap van een Hongaarse componist. © EPA

Marvel beschuldigd van plagiaat om intro X-Men

Stripgigant Marvel heeft het aan de stok met een Hongaarse componist. Zoltan Krisko, die de nalatenschap van componist Gyorgy Vukan beheert, beweert dat het intro van de oorspronkelijke tv-serie van X-Men is gestolen. Dat heeft zijn manager laten weten aan TMZ.

Krisko vindt dat de openingsmuziek van de animatieserie uit de jaren negentig wel heel erg veel lijkt op het intro dat Vukan jaren eerder maakte voor de Hongaarse politieserie Linda. Hij klaagt naast Marvel ook onder meer tv-zender FOX en filmstudio Disney aan voor het gebruik van ‘zijn’ werk in de X-Men-franchise. Volgens Vukan was Linda destijds een hele bekende serie en hadden producenten het intro zeker wel herkend, al helemaal omdat de Hongaarse filmindustrie en die van Amerika in de jaren tachtig nauwe banden gehad zouden hebben.

De reden dat de Hongaar nu pas naar de rechter stapt, is omdat hij in 2017 de muziek van de oude animatieserie X-Men voor het eerst hoorde. Hij beheert sinds de dood van Vukan in 2013 de nalatenschap van de componist. Krisko besloot een aanklacht in te dienen wegens plagiaat en hoopt zo alsnog te worden vergoed voor al het succes dat X-Men de afgelopen decennia heeft gehad.

De tune van Linda uit de jaren tachtig:

De intro van X-Men in de jaren negentig:

  1. Warm onthaal voor koningspaar in snikheet India
    Video

    Warm onthaal voor konings­paar in snikheet India

    Koning Willem-Alexander heeft het nieuwe regeringstoestel vandaag zelf naar India gevlogen voor zijn vijfdaagse staatsbezoek, dat morgen begint. De vorst zette de Boeing 737 vanavond zelf aan de grond op het militaire gedeelte van het vliegveld van New Delhi. Na het taxiën was duidelijk zichtbaar dat de koning de cockpit verliet en zich in de cabine bij koningin Máxima voegde. Onderaan de vliegtuigtrap kreeg het paar bloemen op de rode loper en was er een korte Indiase trommel- en dansceremonie.