Volledig scherm
PREMIUM
Mel Gibson © Getty Images

Mel Gibson staat nog altijd aan de top van zijn professie: hoe doet hij dat?

Terwijl acteurs aan de lopende band kopje onder gaan in het huidige #metoo-tijdperk, staat Mel Gibson – niet bepaald Hollywoods heilige boontje - nog altijd aan de top van zijn professie. Hoe krijgt hij dat toch voor elkaar?

Volledig scherm
Mel Gibson © FilmMagic

,,They may take our lives, but they will never take…our freedom!” Met die befaamde speech uit het Oscarwinnende Braveheart (1995) zorgde Mel Gibson, vanaf vandaag te zien in The Professor and the Madman, wereldwijd voor harde lagen kippenvel. Dan een greep uit een andere, maar even legendarische speech: ,,I will put you in a fucking rose garden, you cunt!” Deze woorden – ‘Ik stop je onder de grond, kutwijf!’ – zorgde voor een heel ander soort kippenvel. De acteur sprak ze uit tegen zijn toenmalige partner Oksana Grigorieva.

Van de gelekte telefoontapes uit 2010 is dit nog een van de meer vriendelijke citaten. De dame in hetzelfde gesprek: ,,Een man die een vrouw slaat terwijl ze zijn baby in haar armen heeft…een man die twee keer de tanden van zijn vriendin kapotslaat…wat voor een man is dat eigenlijk?!” Gibson op zijn beurt: ,,Je verdiende het, verdomme.”

Het werd een ‘hoogtepunt’ in een eindeloze reeks controverses die de loopbaan van de 63-jarige Australiër (Lethal Weapon, Mad Max, Ransom) kleurt. Er zijn nog de talloze homofobe opmerkingen, meer dan één dronkemansrit, Holocaustontkenningen en antisemitische scheldpartijen. Wanneer Gibson in 2004 zijn sadistische succesfilm The Passion of the Christ regisseert, klinkt er harde kritiek uit Joodse hoek. Wat niet meehelpt: een politieman die de Hollywoodster in 2006 weer eens op de bon slingert, krijgt de volle lading. ,,Fucking Joden. Jullie zijn verantwoordelijk voor álle oorlogen in de wereld.’’

 1. Beau krijgt geen toestemming voor AZC Inside: ‘Belachelijk’

  Beau krijgt geen toestem­ming voor AZC Inside: ‘Belache­lijk’

  Beau van Erven Dorens (48) keert morgenavond terug met een nieuwe maatschappelijk geëngageerd programma, De Sleutel bij RTL4. Daarin volgt hij vijf daklozen, verdeeld over heel Nederland. ,,Dat gaat nog altijd verder dan televisie maken. Hier kun je met enige hulp al zó veel bereiken. Vergis je niet, het daklozenprobleem in Nederland wordt alleen maar groter”, aldus de presentator die elke avond te zien is met zijn talkshow Beau.
 2. Visuele krachttoer trekt onbegrijpelijk script Bowie-musical recht
  PREMIUM

  Visuele krachttoer trekt onbegrijpe­lijk script Bo­wie-musical recht

  Natuurlijk, de geest van David Bowie zweeft door de zaal. Daarvoor is de grote portretfoto die na de slotscène van Lazarus wordt getoond, niet nodig. De musical eindigt met zijn meest iconische lied Heroes en begint met de song waarin hij – toentertijd nog door vrijwel niemand begrepen – zijn naderende afscheid van de aarde aankondigt. Het is het titelnummer van de voorstelling met als opening de kippenvelregel: Look up here, I’m in heaven.