Volledig scherm
PREMIUM
© Vijselaar & Sixma

‘Mijn vriend windt zich al meer dan dertig jaar op over hit Over de Muur’

Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven antwoorden op prangende vragen die de nummers oproepen. Komen ze er zelf niet uit, dan roepen ze de hulp in van de wetenschap. Deze week filtert Gijs historische onjuistheden uit ‘Over de Muur’ van Klein Orkest.

Ik heb een vriend die zich al zo lang ik hem ken, meer dan dertig jaar, opwindt over de Klein Orkest-hit Over de Muur.

Begrijpelijk. Vriend en ik zijn allebei opgegroeid in linkse gezinnen. In de jaren 80 demonstreerden wij met onze ouders tegen kruisraketten, dat werk. In onze kringen was het normaal om met enige sympathie naar de Sovjet-Unie en andere Oostbloklanden te kijken: stuk voor stuk zuchtten die onder communistische regimes, maar ja, communisme was links, en links was sowieso beter dan rechts.

  1. ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’
    PREMIUM
    Carine Crutzen

    ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’

    Topactrice Carine Crutzen (58) kun je kennen als Beatrix in de film Majesteit. Ook speelde ze onder andere in De Daltons, Vuurzee en Oud Geld. Ze draagt een tragisch verhaal met zich mee: nadat haar ouders waren overleden en hun as was uitgestrooid over Limburgse beekjes, bleef ze letterlijk en figuurlijk verweesd achter. Ze besloot een autobiografische roman te schrijven. Het werd een pijnlijk eerlijk boek.