Volledig scherm
© ANP

Nederland kijkt massaal naar succesvolle halve finales

kijkcijfersRTL7 heeft gisterenavond torenhoge kijkcijfers genoteerd met de tweede halve finale waarin Ajax ten koste van Olympique Lyon de finale van de Europa League haalde. Bijna 2,7 miljoen liefhebbers stemden af op de voetbalwedstrijd. Daarmee blijft het net de tweede halve finale van het Songfestival voor. 2,5 miljoen Nederlanders zagen hoe de drie zussen van OG3NE zich naar de eindstrijd zongen.

Het was een unieke tv-avond: voor het eerst speelde tijdens het Eurovisie Songfestival gelijktijdig een Nederlandse club een Europese wedstrijd. Dat zorgde ervoor dat veel kijkers moesten kiezen. Zo miste een flink aantal voetbalvolgers het doelpunt van Ajax, omdat ze voor het optreden van OG3NE toch even naar NPO1 waren gezapt.

De sterke concurrentie van het voetbal zorgde er ook voor dat het liedjesfestijn minder kijkers trok dan voorgaande jaren. Vorig jaar wist Douwe Bob in zijn halve finale 2,9 miljoen mensen aan de buis te kluisteren. Trijntje Oosterhuis (3,4 miljoen), The Common Linnets (3,3 miljoen) en Anouk (3,7 miljoen) wisten zelfs nog meer belangstellenden te trekken. De laatste keer dat het Songfestival minder kijkers trok was in 2012 toen 2,1 miljoen kijkers Joan Franka in de halve finale zagen stranden. 

Finales

De grote finale van het Songfestival is aankomende zaterdag, waarin OG3NE als zesde zal optreden. De verwachting is dat de kijkcijfers dan een flink stuk hoger zullen liggen. Ajax speelt op 24 mei de finale van de Europa League tegen Manchester United.

  1. Luuk Ikink presenteert napraatshow Expeditie Robinson

    Luuk Ikink presenteert napraatshow Expeditie Robinson

    Luuk Ikink gaat het nieuwe programma Eilandpraat presenteren, de nabeschouwing van Expeditie Robinson. Dat maakte hij bekend in RTL Boulevard. In het wekelijkse live-programma, dat van start gaat na de samensmelting, ontvangt Ikink de afvaller van de week. Samen met andere (oud-)kandidaten blikt de deelnemer terug op het spelprogramma. Ook discussiëren ze over de opdrachten en de verwachte volgende afvaller in de expeditie. Het publiek kan tijdens de uitzending meepraten en vragen stellen.