Stanley H. (2019) door Jeroen Spitzenberger.
Volledig scherm
Stanley H. (2019) door Jeroen Spitzenberger. © Nikolai van Nunen/KRO-NCRV

NPO 3 scoort pannen van het dak met Stanley H. en Zondag met Lubach

In de tv-oorlog die woedt tussen RTL 4 en SBS 6, weet het veel kleinere NPO 3 gisteravond ineens het hoofd boven water te steken. De tv-zender, die onder vuur ligt bij de politiek en plek lijkt te moeten maken voor regionale televisie, scoort met de combinatie Stanley H. en Zondag met Lubach. De satirische talkshow van Arjen Lubach had zelfs haar best bekeken aflevering in tien seizoenen tijd.

Met de laatste aflevering van Miljoenenjacht afgelopen week bij SBS 6 was de vraag waar de kijker deze week voor zou gaan kiezen. De commerciële zender in handen van John de Mol koos voor een nieuwe combinatie met vertrouwde hit Undercover in Nederland en een nieuw zangprogramma Het Mooiste Liedje. Dat laatste format doet enigszins denken aan tv-hit Beste Zangers, maar dit keer vertolken bekende zangers de mooiste Nederlandstalige liedjes ooit gemaakt.

Waar Linda de Mol met Miljoenenjacht rond de 1,5 miljoen kijkers naar SBS 6 trok, moet de zender het nu met een stuk minder belangstelling doen. Toch scoren Undercover in Nederland (831.000 kijkers) en Het Mooiste Liedje (731.000) niet onverdienstelijk. Wel moet SBS de commerciële concurrent RTL 4 ruim voor zich laten gaan. Expeditie Robinson groeit zelfs naar 1,6 miljoen kijkers. Ook Onze Boerderij (1,3 miljoen) op NPO 1 doet het beter.

Vuurwerkverbod

Op NPO 3 was vanaf 20.15 uur de nieuwe dramaserie Stanley H. te zien, gebaseerd op het leven van de bekende crimineel. De vertolking van Jeroen Spitzenberger slaat aan, want de reeks opent met een zeer mooie 766.000 kijkers. Het nieuwe seizoen van Zondag met Lubach, waarin werd gepleit voor een vuurwerkverbod, noteerde nog mooiere cijfers: 1,3 miljoen belangstellenden.

Al met al werd er veel televisie gekeken gisteravond. Topscorer was het Nederlands elftal, dat al om 18.00 uur in actie kwam tegen Wit-Rusland. Bijna 2,9 miljoen kijkers zagen hoe Georginio Wijnaldum Oranje een stap dichter bij plaatsing voor het EK Voetbal in 2020 schoot.