NPO noemt Kassa-actie ‘onbetamelijk’: ‘BNNVara misbruikt zendtijd’
NPO-voorzitter Shula Rijxman is er klaar mee dat omroepen via hun eigen programma’s actievoeren om pogingen tot vernieuwing in de programmering tegen te gaan. Rijxman stelt dat er een sfeer is ontstaan ‘van elkaar de maat nemen via de media’. In een brief, in handen van deze site, vraagt ze omroepen daar per direct mee te stoppen.
„We hebben er begrip voor dat programmaleiding en makers zich uitspreken over bepaalde keuzes”, schrijft Rijxman in de brief. „Maar dat daarvoor zendtijd van de publieke omroep wordt ingezet om een interne discussie over de hoofden van ons publiek met publieke privileges (geld, zendtijd en distributie) uit te vechten overschrijdt naar onze overtuiging de grens van het betamelijke. Zo kunnen en moeten wij niet met elkaar samenwerken.”
Rijxman zegt dat ze BNNVara heeft aangesproken op het gebruik van zendtijd bij Kassa ‘om de kijker in deze discussie te betrekken’. BNNVara en AvroTros zijn furieus over het voornemen van de NPO om het programma's Kassa en Radar zowel in te korten als te verplaatsen: van de zaterdagavond naar de maandag. In de nieuwe plannen van de publieke omroep voor 2022 zouden de consumentenprogramma’s afwisselend op één avond worden uitgezonden: de maandag. Als reactie op de plannen opende Kassa zaterdag de uitzending met het nieuws. Ongebruikelijk, ‘maar bovendien viel er inhoudelijk het nodige op aan te merken’, meent Rijxman.
Pertinent onjuist
„Gesteld wordt dat ‘journalistieke programma’s zoals Kassa en Radar wel eens door de NPO vervangen kunnen worden door amusement’. Dit is pertinent onjuist en kwalijk. Wij zullen geen consumenten- of journalistieke programma’s vervangen door amusement en dat is ook nooit gezegd in de gesprekken met de omroepen.” De NPO-voorvrouw stelt vervolgens voor om meningsverschillen ’met elkaar intern [te] bespreken en niet via het scherm uit te vechten’.”
BNNVara-directeur Content, Gert-Jan Hox staat achter de actie van Kassa. ,,Wanneer een programma als Kassa, een instituut dat al 30 jaar bestaat en essentieel is als controlerende tegenmacht in de samenleving, gehalveerd dreigt te worden vinden we het niet meer dan logisch dat programmamakers in verzet komen en begrijpen we het ook dat zij op de zaterdag direct hun trouwe schare kijkers inlichten. Indien deze plannen daadwerkelijk worden doorgezet zijn niet alleen deze 1 tot 1,5 miljoen kijkers daar de dupe van, maar vooral alle burgers die nu dankzij een programma als Kassa, met een uur zendtijd in de week, een vuist kunnen maken tegen onrecht dat hen wordt aangedaan door overheidsinstanties en bedrijven.”
Een petitie die door een kijker is gestart tegen inperking van de zendtijd van Kassa en Radar kan inmiddels rekenen op bijna 90.000 handtekeningen. Ook werd begin deze maand een handtekeningenactie gestart om het geschiedenisprogramma Andere Tijden - 21 jaar op de buis - van de NTR te behouden. Inmiddels is bekend dat Andere Tijden vanaf volgend jaar verdergaat met tien afleveringen. Deze nieuwe formule vervangt de achttien reguliere uitzendingen en vijf specials van het geschiedenisprogramma. Of Andere tijden sport terugkeert, is nog onduidelijk. Ook de toekomst van Het Familiediner van de EO is nog ongewis. Arjan Lock, EO-directeur en voorzitter van het College van Omroepen, behoudt zich van commentaar over welk programma dan ook. ,,De EO heeft er de afgelopen weken bewust voor gekozen om de discussie rond de programmering niet via de media te bespreken, maar aan tafel met de NPO.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Beluister hier onze Media Podcast:
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van Show & Entertainment.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAngela Kijkt TV
De hypocrisie van de ‘christelijke’ KRO-NCRV is met geen pen te beschrijven
-
PREMIUM
NPO-bazen: ‘We weten heel precies waar we mee bezig zijn’
Wat is er aan de hand bij de publieke omroep? Populaire programma’s als Radar, Andere Tijden en Opsporing Verzocht verdwijnen of worden ingekort. Tegelijkertijd floppen nieuwe amusementshows. NPO-bazen Frans Klein en Gijs van Beuzekom geven uitleg. ,,Er ontstaat een beeld alsof we niet weten waar we mee bezig zijn.” -
BNNVara woedend: Kassa ingekort én naar de maandag
BNNVara en AvroTros zijn furieus over het voornemen van de NPO om het programma Kassa zowel in te korten als te verplaatsen: van de zaterdagavond naar de maandag. In de nieuwe plannen van de publieke omroep voor 2022 zouden de consumentenprogramma’s Kassa en Radar afwisselend op één avond worden uitgezonden: de maandag. -
Quiz
Muse in Den Haag: hoeveel weet jij van de band?
Muse treedt op in Den Haag. Hoeveel weet jij van de band? -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Juristen Till Lindemann dreigen met stappen tegen vrouwen die hem beschuldigen van wangedrag
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer