Omroep Brabant verwijdert logo’s van wagens: ‘Een knieval voor geweld’
Omroep Brabant verwijdert alle logo’s en stickers van de satelliet- en bedrijfswagens voor tv en radio. Aanleiding voor het besluit zijn de aanhoudende bedreigingen aan het adres van de regionale omroep.
Dennis JansenLaatste update:22-11-21, 15:30
,,Wat al een tijd regelmatig gebeurt, is dat verslaggevers en cameramensen in bedreigende situaties naar de auto lopen om een veilige haven te zoeken. De auto is dat nu niet meer. Het klinkt overdreven, maar die is door de herkenbaarheid juist een soort schietschijf geworden. Dus kiezen we voor de veiligheid voor onze mensen”, bevestigt hoofdredacteur Renzo Veenstra. De plopkappen blijven herkenbaar, maar bij het grootste deel van het wagenpark zijn de stickers er al af. Vandaag wordt de laatste auto ‘kaalgemaakt’, aldus Veenstra. ,,Het is een triest dieptepunt.”
Omroep Brabant volgt daarmee het voorbeeld van de NOS, dat vorig jaar de logo’s van de wagens haalde. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff sprak destijds van een ‘nederlaag voor de NOS, maar vooral ook voor de journalistiek’. Collega Veenstra noemt het een ‘knieval voor geweld’. ,,Eigenlijk wil ik niet klagen. We zijn een nuchtere stoere Brabantse omroep, maar we hebben de laatste jaren zoveel meegemaakt.”
Bekijk hieronder een fragment uit talkshow Op1, waarin Gelauff zijn besluit uitlegde. De tekst loopt door onder de video.
Verslaggevers worden zelfs privé lastiggevallen en bedreigd
Renzo Veenstra, hoofdredacteur Omroep Brabant
Veenstra: ,,Doodsbedreigingen in de mail, aan de telefoon, langs het veld en rondom ons pand. Verslaggevers worden zelfs privé lastiggevallen en bedreigd. Alleen aan beveiliging van onze mensen zijn we al 30.000 euro kwijt. Ik was het destijds inhoudelijk niet eens met de keuze van Omroep Gelderland om geen verslaggeving meer te doen rond wedstrijden. Maar ik begreep het wel. We hebben intern veel discussie gevoerd. In eerste instantie heb ik ook gezegd: we hálen onze stickers er niet af, maar dan ga je met elkaar praten en kom je tot de conclusie dat de veiligheid van onze mensen altijd voor gaat.”
‘Je bent als journalist per definitie fout’
De druppel die de emmer deed overlopen was vorig weekend in Helmond. Veenstra: ,,Daar was het ongeluk waarbij drie jonge jongens waren omgekomen. Onze verslaggever en cameraman stonden daarna tussen jongeren die hun medeleven wilden betuigen. Daar zat een aantal bij met niet de allerbeste bedoelingen. Terugtrekken in de auto werkte niet. Daar stormden ze juist op af. Je bent als journalist per definitie fout in de ogen van een klein deel van Nederland.”
Veenstra benadrukt dat de omroep ‘zelf geen ruchtbaarheid wilde geven aan dit besluit’. ,,Het is dat jij nu belt. We hebben afgesproken dit niet actief naar buiten te brengen. Waarom niet? Omdat ik geen zin heb in applaudisserende bontkraagjes. Ik had afgelopen weekend nieuwsdienst. Las het hele weekend mee in die Telegram-groepen. Al die relschoppers, het zíjn geen demonstranten. Geen mensen die tegen de coronamaatregelen zijn. Dat zijn een stel etters, die in de tram, trein en metro stappen om ergens te gaan vechten.”
Het aantal incidenten tegen journalisten is tijdens de coronacrisis flink toegenomen. Met regelmaat worden journalisten belaagd, bespuugd of nageschreeuwd tijdens protesten tegen de coronamaatregelen of op plekken waar de maatregelen niet worden nageleefd. Zo vonden er concrete geweldsincidenten plaats tegen journalisten bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel.
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), vindt het besluit van Omroep Brabant ‘triest maar helaas begrijpelijk'. De NVJ is bezorgd over toenemend geweld tegen medewerkers van media. ,,Dit zal zeker niet de laatste maatregel zijn die een medium neemt”, aldus Bruning. Vorige maand besloot Omroep Gelderland om geen verslag meer te doen rondom voetbalstadions en bij risicodemonstraties, nadat verslaggevers van de lokale omroep werden belaagd tijdens ongeregeldheden na de wedstrijd tussen NEC en Vitesse.
Hoofdredacteur van de NOS Nieuws, Marcel Gelauff, zegt namens het Genootschap van Hoofdredacteuren begrip te hebben voor de stap van Omroep Brabant. ,,Zeer spijtig dat het onvermijdelijk is geworden”, aldus Gelauff in een reactie. De voorzitter van het genootschap noemt het besluit verder ‘alleszeggend over de druk op de journalistiek en het gebrek aan veiligheid waarin de journalistiek moet opereren'. Uit recente cijfers van de NVJ blijkt dat ruim acht op de tien journalisten (82 procent) het afgelopen jaar wel eens te maken hebben gehad met agressie of bedreiging. Dat is een toename van 20 procent vergeleken met 2017. Zo’n 29 procent zegt maandelijks of zelfs vaker slachtoffer te zijn van een dergelijk incidenten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.