Billie Eilish gaat viral met haar nummer Ilomilo, uitgebracht in 8D.
Volledig scherm
Billie Eilish gaat viral met haar nummer Ilomilo, uitgebracht in 8D. © REUTERS

Ontdek muziek in 8D: ‘Alsof het dwars door je brein vliegt’

Een remix van het nummer Ilomilo van zangeres Billie Eilish gaat momenteel viral op sociale media. Niet met de ‘normale’ versie, maar een uitvoering in 8D. Op Twitter zijn mensen enthousiast over de techniek. ,,Ben ik de enige die tijdens het luisteren om zich heen kijkt omdat ik denk dat ze naast me staat?’’, klinkt het. Op YouTube zijn nog veel meer nummers in 8D te vinden. 

Je leest een artikel van afgelopen zondag. In ons ‘#NLBlijftThuis’-dossier rakelen we artikelen op die jou kunnen helpen om de vele uren in eigen huis door te komen. 

Als je de muziek luistert met een koptelefoon op, lijkt alsof je de muziek hoort in een concertzaal. Helemaal nieuw is de techniek niet. Muziek in 8D, of eigenlijk binauraal geluid, bestaat al veel langer. Maar het grote publiek maakt dankzij een remix van Billie Eilish kennis met de techniek. Het nummer gaat als een lopend vuurtje rond op sociale media. 

Deze remix van Billie komt niet van de zangeres zelf. Het muziekstuk is vermoedelijk afkomstig van een YouTuber die het uploadde in 2019. Het is niet duidelijk waarom het nu weer viraal gaat, al zou de social distancing tijdens de corona-crisis een aandeel spelen, meldt een aantal Twitteraars: er is behoefte aan een feestje.

Koptelefoon

Het is echt van belang dat je de muziek luistert met oordopjes of een koptelefoon, anders werkt het effect niet. Als je het nummer luistert, lijkt het alsof de muziek overal vandaan komt. Je hoort de muziek als het ware om je hoofd heen draaien. 

Op sociale media zijn mensen erg enthousiast over deze ‘nieuwe' vondst. ,,Alsof het van links, rechts, om je heen waait en dwars door je brein vliegt’’, schrijft Boris de Groot. Een andere Twitteraar vraagt zich af of ze de enige is die om zich heen kijkt tijdens het luisteren omdat het lijkt alsof Eilish naast haar staat te zingen. 

Er zijn ontzettend veel nummers in ‘8D’ beschikbaar. Het gaat vrijwel bij alle nummers om originele tracks die met software is omgezet naar de 8D-variant. Hoe de techniek achter de 8D-muziek werkt wordt in deze Youtube-video uitgebreid gedemonstreerd.  

Beluister hier het nummer, mét oordopjes in: