Placido Domingo.
Volledig scherm
Placido Domingo. © AP

'Operagod Domingo maakte carrières vrouwen kapot die niet ingingen op zijn avances'

Verschillende vrouwen beschuldigen tegenover het Amerikaanse persbureau AP de Spaanse operalegende Placido Domingo van seksuele intimidatie. Ze stellen dat de wereldberoemde tenor en dirigent hen jarenlang onder druk heeft gezet.

Het persbureau heeft met diverse vrouwen en mensen in hun omgeving gesproken. Het zal vooral gaan om beginnende operazangeressen die door Domingo zouden zijn geïntimideerd. Het begon meestal met opmerkingen en daarna volgde er handtastelijkheden en ongewenst zoenen. Hij zou laat op de avond de vrouwen hebben gebeld en uitgenodigd hebben op zijn hotelkamer. Ook zou hij met sommigen seks hebben gehad.

Al zeker twee ondervraagde vrouwen zeggen dat ze als beginnend operazangeres geen ‘nee’ durfen te zeggen en daarom met Domingo naar bed zijn gegaan. De operazanger werd als God aanzien, zeggen ze, en zou hun carrière kapotgemaakt hebben als ze niet op zijn avances waren ingegaan. In enkele gevallen gebeurde dat effectief: enkele veelbelovende vrouwen kregen geen grote rollen meer nadat ze Domingo hadden afgewezen.

Alcohol

Volgens de getuigen wist iedereen in de operawereld hoe de zanger te werk ging: ,,Vrouwen in zijn omgeving kregen altijd het advies om niet alleen met hem te zijn, zelfs niet in een lift, en zeker geen alcohol met hem te drinken.” De seksuele intimidatie zou zich dertig jaar lang hebben afgespeeld. In die periode was Domingo niet alleen tenor, maar ook dirigent en artistiek leider van de Los Angeles Opera. 

Domingo zelf ontkent het misbruik. Hij zegt dat alles met wederzijdse instemming gebeurde. Al stelt hij ook dat er tegenwoordig anders naar bepaald gedrag wordt gekeken dan jaren geleden.

De tenor wordt gezien als een van grootste operazangers ooit. Hij won meerdere Grammy Awards en geniet veel aanzien in zijn vakgebied. Hij is inmiddels 78 jaar oud, maar staat nog steeds voor uitverkochte zalen.