Andrew en de zijde van zijn broer Prins Charles.
Volledig scherm
Andrew en de zijde van zijn broer Prins Charles. © AP

Prins Andrew voor het eerst gezien in het openbaar sinds zijn omstreden interview

De Britse prins Andrew is vandaag naar de kerstdienst gegaan samen met zijn moeder Queen Elisabeth II en enkele andere Britse royals. Het is de eerste keer dat de hertog van York in het openbaar verschijnt sinds het omstreden interview dat hij aflegde omtrent de zaak Epstein.

Queen Elizabeth II  voor de St. Mary Magdalene-kerk.
Volledig scherm
Queen Elizabeth II voor de St. Mary Magdalene-kerk. © AP

Andrew werd, in het gezelschap van zijn broer Charles, gefotografeerd op weg naar de kerkdienst in St. Mary Magdalene-kerk. Enige tijd later kwamen ook koningin Elisabeth II en Camilla naar de dienst op het landgoed van Sandringham, zo’n 15 kilometer ten noorden van Londen. Daar spendeert de Britse monarch doorgaans de kerstperiode.

Ook prinses Anne, de dochter van Elisabeth en prins William en Kate kwamen naar de dienst. Die laatste twee brachten hun twee oudste kinderen George en Charlotte mee. Nog ietsje later verscheen ook prinses Beatrice, een van de dochters van Andrew.

Andrew kwam in opspraak nadat zijn banden met de omstreden miljardair Jeffrey Epstein bekend werden en een vrouw, Virginia Roberts, hem ervan beschuldigde seks met haar te hebben gehad toen ze minderjarig was. Na een omstreden BBC-interview waarin hij zichzelf verdedigde, legde hij al zijn openbare en dus ook koninklijke functies neer. 

Kritiek

Prins William en Kate met Charlotte en George en prinses Anne op de achtergrond.
Volledig scherm
Prins William en Kate met Charlotte en George en prinses Anne op de achtergrond. © AFP

Ondertussen blijft Andrew veel kritiek krijgen. Van het publiek, maar ook van Virginia Roberts, de vrouw die hem van verkrachting beschuldigt. Zo tweette ze onlangs: ,,Ik wed dat zij (Beatrice en Eugenie, de dochters van Andrew, red.) nu door een hel gaan, en dat wens ik niemand toe. Ik heb geen problemen met hen. Maar hun vader had daaraan moeten denken voor hij besloot om rond te hangen met gekende pedofielen en zelfs deel te nemen aan hun misbruik.”

Maar er is één iemand die recent zijn steun voor Andrew uitsprak: de Aartsbisschop van Canterbury en de belangrijkste religieuze hoogwaardigheidsbekleder in Groot-Brittannië, Justin Welby. In de krant The Big Issue werd hem expliciet gevraagd wat hij vond van het schandaal rond Andrew en of hij niet van mening was dat de koninklijke familie zich aan een hogere morele standaard moet houden dan de rest van de gemeenschap. Daarop antwoordde Welby: ,,Ik denk dat ze over het algemeen ons op een buitengewone manier dienen, in wat voor hen letterlijk een levenslange gevangenisstraf is. Ik denk dat we niet van hen mogen vragen om bovenmenselijke heiligen te zijn, want niemand is zo. Iedereen maakt fouten, iedereen is menselijk. Ik geef geen commentaar op eender welk lid van de koninklijke familie, behalve om te zeggen dat ik verbaasd ben over wat voor een geschenk ze aan dit land zijn. Het is heel gemakkelijk om dingen naar hun hoofd te gooien - ze zijn veel zichtbaarder dan de meeste mensen. En wanneer mensen fouten maken, dan moet je je gewoon herinneren dat iedereen menselijk is.”