Volledig scherm
© epa

Prins Harry bij psychiater om dood moeder te verwerken

De Britse prins Harry (32) heeft in een openhartig interview met de Britse krant The Telegraph verteld dat hij na de dood van zijn moeder prinses Diana, enige jaren onder behandeling is geweest bij een psychiater.

Volledig scherm
© epa

Volgens Harry was hij lang depressief en verkeerde hij meermalen op het randje van een mentale ineenstorting. ,,Mijn manier om ermee om te gaan was mijn kop in het zand te steken, te weigeren om ooit aan mijn moeder te denken, want waarom zou dat helpen? Het zou je alleen maar triest maken, het brengt haar niet terug. Dus vanuit emotioneel perspectief dacht ik 'oké, laat je emoties nooit ergens deel van uitmaken'. Dus ik was een typische 20-, 25-, 28-jarige die rondliep en zei 'het leven is geweldig' of 'het leven is prima' en dat was het ook. Maar toen had ik een paar gesprekken en plots kwam al dat verdriet dat ik nooit verwerkt had naar boven'', aldus prins Harry.

Pas op zijn 28ste, toen Harry paniekaanvallen kreeg bij ceremoniële aangelegenheden, pakte hij zijn problemen aan. De prins prijst zich gelukkig dat het hem 'maar twee jaar totale chaos' heeft gekost voor hij erover leerde te praten. 

Aangemoedigd

Zijn moeder, prinses Diana, kwam samen met haar vriend Dodi Al-Fayed in 1997 in Parijs om het leven bij een verkeersongeval. De auto waarin ze zaten werd achterna gezeten door paparazzi. Een jaar daarvoor was ze gescheiden van kroonprins Charles. Harry was toen twaalf. 

Harry zegt te zijn aangemoedigd om hulp te zoeken door zijn broer, prins William. Ze hebben samen met prinses Kate een liefdadigheidsorganisatie voor mensen met psychische problemen opgericht.

Boksen

Volledig scherm
© epa

Harry begon ook met boksen als uitlaatklep: ,,Omdat iedereen zei dat boksen goed voor je is en dat het een goeie manier is om je agressie kwijt te kunnen. En dat heeft me echt gered, want ik stond op het punt om iemand op zijn gezicht te slaan. Dus iemand kunnen slaan die bescherming droeg was zeker gemakkelijker."

Harry: ,,Door het proces dat ik de voorbije tweeënhalf jaar heb meegemaakt, kan ik nu mijn werk en privéleven ernstig nemen en kan ik bloed, zweet en tranen investeren in de dingen die echt een verschil maken en in dingen waarvan ik denk dat ze een verschil zullen maken voor iedereen."