Kunstenares Gaïd Ombre snapt niet waarom ze als eerste afviel in Sterren op het Doek.
Volledig scherm
Kunstenares Gaïd Ombre snapt niet waarom ze als eerste afviel in Sterren op het Doek. © videostill Omroep MAX

‘Slechte verliezer’ houdt kijkers Sterren op het Doek bezig

UpdateDe aflevering van Sterren op het Doek heeft gisteravond nogal wat stof doen opwaaien. Niet door uitspraken van Floortje Dessing, die centraal stond in de uitzending, maar door de ‘arrogante’ reactie van schilderes Gaïd Ombre toen ze hoorde dat haar schilderij als eerste afviel.

In de aflevering, waarin de reislustige tv-maker Dessing onder meer vertelt aan presentator Özcan Akyol over de onrust die ze altijd voelt in haar leven, wordt ze geportretteerd door drie kunstenaars. Martijn Versteeg maakt een zeer gedetailleerde pentekening, Gaïd Ombre schildert een portret van Floortje met haar cameravrouw Renée Geerards achter haar en Richard van Mensvoort maakt een klassiek doek.

Wanneer Akyol vraagt welk werk Dessing mee naar huis wil nemen, laat ze Ombres schilderij als eerste afvallen. De schilderes ziet dat totaal niet aankomen. ,,Echt? Dat had ik niet verwacht", reageert ze. Akyol: ,,Jij wist eigenlijk al zeker dat je gewonnen had?” Ombre: ,,Ja ik kan het niet geloven, echt serieus.” Dessing probeert de boel nog te redden, legt uit dat het een moeilijke keuze was en dat de andere werken ‘ook heel mooi zijn’. Ombre: ,,Ja, maar ik vind dit mooier. Dat is smaak. Ik hou ervan als het minder een portret is en meer echt een verhaal. Ik ben echt verbaasd.”

Lees verder onder de foto

De drie schilders portretteerden Floortje Dessing in Sterren op het Doek.
Volledig scherm
De drie schilders portretteerden Floortje Dessing in Sterren op het Doek. © videostill Omroep MAX

Die reactie baarde opzien bij (in ieder geval een deel van de) 754.000 kijkers. Op Twitter hadden talloze kijkers het over ‘het slechte verlies’ van Ombre, wat Sterren op het Doek zelfs even trending maakte. ‘Dat je zeker weet dat je wint. Niet dus. Wat een hoogmoed’, schrijft iemand. ‘Dan krijg je als kunstenaar zo’n groot podium en reageer je zo puberaal opstandig. Gemiste kans’, reageert een ander. Nog iemand richt zich direct tot de kunstenares: ‘Een toontje lager staat u beter’.

Zelf ligt ze dubbel van het lachen om alle reacties op haar ‘arrogantie’. ,,Zo Nederlands dit”, schrijft ze op Facebook.

Overigens wordt het schilderij van Ombre, net als de eveneens verliezende pentekening van Versteeg, geveild voor het goede doel. Vanochtend was het hoogste bod € 999,99.

Floortje Dessing in Sterren op het Doek
Volledig scherm
Floortje Dessing in Sterren op het Doek © videostill Omroep MAX