Volledig scherm
PREMIUM
Het Pauperparadijs © Ben van Duin

Te sterk engagement doet Pauperparadijs de das om

recensieNa het succes van de openluchtuitvoering Het Pauperparadijs in Veenhuizen (Drenthe), beleeft de musical de komende weken haar overdekte versie in Carré. Voor regisseur en scriptschrijver Tom de Ket aanleiding het verhaal over de ‘verheffing’ van armen en behoeftigen in binnenlandse koloniën en gestichten in de negentiende eeuw, hoofdstedelijk in te kleuren.

Musical

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Het Pauperparadijs

Nu is het De Jordaan, de Amsterdamse sloppenwijk, waar Teunis en zijn zus Aagje in kommervolle omstandigheden leven en volgens het plan van de generaal-politicus Johannes van den Bosch, die voor zijn tijd tamelijk verlicht was, met dwingende hand naar het platteland worden geleid.

Het engagement van Tom de Ket (De Verleiders) is bekend, de theatermaker schuwt bepaald geen maatschappijkritiek. In Het Pauperparadijs werkt zijn betrokkenheid evenwel averechts en lijdt de artisticiteit sterk onder de boodschap. Er worden, nogal geforceerd, parallellen getrokken tussen de destijds inderdaad wel erg in het oog lopende ongelijkheid in de kersverse staat Holland en de hedendaagse, egalitaire Nederlandse samenleving.