Gigi Hadid tijdens de New York Fashion Week.
Volledig scherm
Gigi Hadid tijdens de New York Fashion Week. © Getty Images for New York Fashion Week: The Shows

Topmodel Gigi Hadid brengt ode aan oer-Hollandse Oilily-print

Het succesvolle Amerikaanse topmodel Gigi Hadid (23) verlangt terug naar de dagen dat ze als klein meisje in de sneeuw speelde. En dan specifiek in een outfit van het oer-Hollandse modemerk Oilily, dat in 1963 zijn oorsprong vond in Tilburg. Dat Gigi als peuter in de kleurrijke kleertjes rondhuppelde, is niet heel vreemd: haar moeder Yolanda is Nederlandse.

Gigi stuitte vandaag in een nostalgische bui op kinderfoto's waarop te zien is hoe ze zich met haar vriendinnetje Olivia Perez in een wintersportgebied vermaakt. De blonde meiden dragen een trui en jas met de drukke prints die Oilily wereldberoemd maakten.

Terugdenkend aan de kinderkledinglijn met bonte kleuren en patronen vraagt Gigi, die in de Verenigde Staten al jarenlang een veelgevraagd model is, zich af of Oilily nog wel bestaat. Het Brabantse echtpaar Willem en Marieke Olsthoorn maakte na de geboorte van hun baby in de jaren 60 zelf babykleertjes, die uitgroeiden tot het merk. In 1981 ging Oilily failliet, waarna de productie na een doorstart werd ondergebracht in India. 

Na het faillissement in 2009 kocht de familie Olsthoorn de naamrechten terug en zetten ze het bedrijf op in Alkmaar. Marieke Olsthoorn overleed vier jaar later op 72-jarige leeftijd. Een ordinaire familieruzie in 2016 eindigde voor de rechtbank, waar de dochter en schoonzoon van Olsthoorn bakzeil haalden. De rechter stelde ze op alle punten in het ongelijk. Vandaag de dag wordt het uitgebreide Oilily-assortiment, met onder andere dekbedden en parfums, nog altijd bij bekende winkelketens als De Bijenkorf verkocht.

Gigi's moeder Yolanda trok haar dochters Gigi en de één jaar jongere Bella in de jaren 90 graag kleding van Oilily aan. Ze was van 1994 tot 2000 getrouwd met projectontwikkelaar Mohamed Hadid, met wie ze ook zoon Anwar (19) kreeg. Op 16-jarige leeftijd werd Yolanda ontdekt als model door Eileen Ford, de eigenaar van Ford Models. Dat bracht haar naar Amerika.