Queen Elizabeth II
Volledig scherm
Queen Elizabeth II © Getty Images

Vertrouwelinge Britse Queen schrijft boek: Ze dwaalt door de gangen op zoek naar brandende lampen

De assistente en persoonlijke styliste van de Britse koningin Elizabeth (93) brengt eind deze maand een boek uit over haar werkgeefster. Angela Kelly (61), die al sinds 1992 werkt voor de Queen, beschrijft in The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe uitgebreid het dagelijkse leven van de monarch, haar gevoel voor humor én haar legendarische zuinigheid. 

Het is de allereerste keer dat een medewerker die zo dicht bij koningin Elizabeth staat een inkijkje biedt in het dagelijkse leven en de gewoonten van Engelands langst regerende monarch. In het boek dat op 29 oktober verschijnt, gaat assistente en styliste Angela Kelly (61) geen onderwerp uit de weg en onthult ze enkele nieuwtjes. Mét toestemming van de Queen.

,,Ik hou van de koningin en van alles wat met haar te maken heeft”, schrijft Angela, die destijds werd aangeworven als huishoudster bij Buckingham Palace en zich wist op te werken tot persoonlijke kledingadviseur. Ze heeft verschillende iconische outfits van de koningin ontworpen en is één van de weinige mensen buiten de koninklijke familie die Elizabeth mag aanraken. Die ‘innigheid’ heeft ervoor gezorgd dat ze een stevige band opbouwden. ,,We zijn twee typische vrouwen. We bespreken kleding, make-up, en sieraden. Ik denk dat ze mijn mening waardeert, maar ze heeft altijd het laatste woord en neemt zelf de uiteindelijke beslissing.”

(lees verder onder de foto)

Elizabeth naast Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour, en daar rechts van Angela Kelly.
Volledig scherm
Elizabeth naast Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour, en daar rechts van Angela Kelly. © REUTERS

Hun relatie blijft vooral professioneel - Kelly moet Elizabeth nog altijd aanspreken als ‘Uwe Majesteit’ - maar de twee maken wel veel plezier samen. ,,De koningin heeft een vreemd gevoel voor humor en is een geweldige imitator. Ze kan alle accenten doen - inclusief het mijne”, schrijft Kelly, die uit Liverpool komt. Ook de andere stafleden kennen deze bijzondere kant van de koningin. ,,Ze kan het hele huishouden vermaken met haar perfecte accenten, of die nu uit Schotland of uit East End (een wijk in Londen, red.) komen.” Angela zag de Queen ooit tijdens een chique diner zelfs zo hard lachen dat er tranen over haar wangen rolden. ,,Ja, ze houdt van een goede grap.”

Zuinig kantje

Hoewel ze van humor houdt, heeft Elizabeth de teugels wel degelijk in handen. De Queen is één van de rijkste vrouwen van het Verenigd Koninkrijk met een geschat persoonlijk vermogen van 435 miljoen euro, maar toch is ze behoorlijk zuinig. ,,Ze dwaalt ‘s avonds door de gangen van het paleis op zoek naar lampen die nog branden”, onthult de assistente, die eraan toevoegt dat de koningin niet gelooft in verspilling. ,,Van papier tot lintjes en elastiekjes. Zelfs de eetrestjes worden bewaard als traktaties voor haar geliefde corgi’s.”