Volledig scherm
De Nederlandse oorlogsfilm Bankier van het Verzet won vrijdagavond onder meer het Gouden Kalf voor Beste Film en voor Beste Acteur (Jacob Derwig, midden). © ANP

Vrouwenvoetbal scoort, minder interesse in Gouden Kalveren

KijkcijferanalyseDe uitreiking van de Gouden Kalveren, het jaarlijkse prijzencircus voor de Nederlandse film, is dit jaar minder goed bekeken. Zo'n 605.000 mensen zagen de speciale TV Show van Ivo Niehe rond het gala. Dat is ruim 200.000 minder dan vorig jaar. Bankier van het Verzet won vrijdagavond het beeldje voor Beste Film.

Vooral Veronica was vrijdagavond in trek vanwege de voetbalsters van Oranje. De wedstrijd Nederland-Denemarken, een play-offduel om uiteindelijk het WK te kunnen bereiken, trok 1,1 miljoen kijkers. Daarmee was de zusterzender van SBS 6 de nummer twee op primetime. NPO 2 was de nummer 1 dankzij de tv-evergreen 2 voor 12 (bijna 1,2 miljoen kijkers) met Astrid Joosten.

De grote kijkcijferverliezer van de afgelopen week was RTL Late Night met Twan Huys. De opvolger van de weggestuurde Humberto Tan, behaalde namelijk geen enkele keer de kijkcijfer top 25 van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Er keken slechts 392.000 mensen.

Op vrijdagavond zou de talkshow moeten profiteren van het amusement dat RTL 4 daarvoor uitzendt. Maar The Talent Project, de nieuwe talentshow met Yolanthe Sneijder-Cabau en Johnny de Mol is ook geen klapper van The Voice of Holland-formaat. De uitzending scoorde een magere 702.000 kijkers. 

De dramatische afgelopen week van Twan Huys noteert een gemiddelde van 345.000 kijkers. Zender RTL zegt er niet wakker van te liggen. CEO Sven Sauvé liet deze website donderdag weten nog alle hoop te hebben op een groeicurve voor het nieuwe Late Night

Volledig scherm
De kijkcijfers van RTL Late Night met Twan Huys kennen nog geen opwaartse beweging. © ANP Kippa

Het oorlogsdrama Bankier van het Verzet is vanavond bij de uitreiking van de Gouden Kalveren de grote winnaar geworden. Bekijk hieronder wat de verwachtingen vooraf waren: