Volledig scherm
© AD

Wat is de beste musical van 2019? Jij bepaalt!

Liefst 21 musicals dingen mee naar de Musical Awards AD Publieksprijs, die 22 januari in de RAI in Amsterdam wordt uitgereikt. Er valt weer veel te kiezen: van de klassieker als Soldaat van Oranje tot het kersverse Brugklas de Musical. Vanaf vandaag kun je stemmen.

Natuurlijk zijn er de oude getrouwen, The Lion King en Soldaat van Oranje, de musical die al negen jaar meegaat. Die eerste sleepte in 2018 en 2019 de AD Publieksprijs in de wacht - Soldaat van Oranje viel in 2016 in de prijzen. The Bodyguard legde in 2017 beslag op de ‘volksprijs’ voor de beste musical.

Volledig scherm
© gratis

Maar deze editie melden zich ook jonkies als Brugklas de Musical, de aanstekelijke theaterbewerking van de gelijknamige tv-serie, Annie, het verhaal over het inspirerende weesmeisje en Marvellous, de musical waarin heuse superhelden de hoofdrollen vertolken.

Bovendien gaat ook de gelauwerde productie Was getekend, Annie M.G. Schmidt op voor de AD Publiekprijs. De musical werd in 2018 door de jury van de Musical Awards uitgeroepen tot beste musical - hoofdrolspeelster Simone Kleinsma ontving de prijs voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol, Marjolijn Touw speelde de Beste Vrouwelijke Bijrol en Dick van den Heuvel schreef het beste script.

Andere kanshebbers: The Color Purple (over het leven van drie zwarte vrouwen in het Zuiden van de Verenigde Staten), The Adams Family (dit jaar 11 keer genomineerd voor een Musical Award waarvan er drie werden verzilverd) en Evita, het romantische drama waarvoor Brigitte Heitzer en René van Kooten de onderscheidingen voor de beste hoofdrollen wonnen. En tevens als beste musical werd aangemerkt.

Ook Kinky Boots, vers in première gegaan, is zeker een kandidaat, mede door het actuele thema: de acceptatie van (seksueel) anders-geaarden. Net als Fun Home waarin een vrouw worstelt met haar lesbische geaardheid.

Voorts zijn er traditionele musicals als Anastasia, omlijst met pracht en praal, ’t Schaep met de 5 pooten met haar Mokumse humor en Charley de komische musical met Jon van Eerd als spil van een ouderwetse ‘comedy of errors’.

En dan is er een kandidaat die prettig het begrip musical op zijn kop zet: Lazarus, de zwanenzang van Britse rockster David Bowie in de regie van Ivo van Hove (het artistieke brein van Internationaal Theater Amsterdam) en met een adembenemend toneelbeeld van diens partner Jan Versweyveld.

Variatie genoeg. Dus: AD-lezers, may we have your votes please?

Stem uitbrengen? Dat kan op ad.nl/musicalawards