Willem-Alexander en Máxima in India: pracht, praal én giftige smerigheid

VIDEOAan het begin van hun vijfdaagse staatsbezoek aan India zagen koning Willem-Alexander en koningin Máxima alle pracht en praal van het land, maar ook de andere, sterk vervuilde kant. ,,India gaat het bevattingsvermogen te boven’’, zei de vorst in zijn tafelrede bij het staatsbanket.

Hoeveel tegenstellingen op een dag kan een mens aan? Zie koningin Máxima stralen met haar diamanten bandeau, vlak voor het staatsbanket in het presidentiële paleis van India. En bedenk dan waar ze een paar uur eerder stond: bij een open riool in New Delhi.

Ook Willem-Alexander monstert ‘s middags met een bedenkelijke blik de stroom borrelende smurrie, die een afschuwelijke stank voortbrengt. De koning, voorheen watermanager, is wel wat gewend als op smerig water aankomt, maar kijkt hier toch van op. Net nadat het koningspaar van Indiase en Nederlandse wetenschappers (van de Delftse en Wageningse universiteit) uitgebreid uitleg heeft gekregen over een waterzuiveringsproject bij deze sterk vervuilde kreek, springt in de verte een man in het water om zich te wassen. Na hem volgen drie waterbuffels.

Vanuit hun bordkartonnen hutjes aan de overzijde van het water kijken de armste bewoners van de stad toe. Ze hebben drie soldaten voor hun geïmproviseerde woningen staan - de handen nonchalant op hun automatische geweren. Zij zijn er niet voor hún veiligheid gestationeerd, maar voor het hoge bezoek uit Nederland.

Die gasten worden ’s morgens met alle pracht en praal ontvangen op een welkomstceremonie bij het presidentiële paleis. Soldaten te paard in schitterende witte uniformen begeleiden het paar, er staat een immense erewacht klaar bij het paleis. ,,Een spectaculaire ontvangst’’, zegt koning Willem-Alexander tegen zijn collega-staatshoofd, de Indiase president Ram Nath Kovind.