Tempête
Volledig scherm
Tempête © De Nederlandse Portretprijs 2019

Winnaars Nederlandse Portretprijs bekend

Scott Bartner en Mooniq Priem hebben de Nederlandse Portretprijs 2019 gewonnen. Bartner won met Tempête in de categorie 2D en Priem met Japans meisje (Little Ichiko) in de 3D-categorie. De twee winnende werken werden door een jury onder voorzitterschap van Rudi Ekkart geroemd.

,,Spectaculair door gebrek aan spektakel. Nukkig en tegelijk kwetsbaar en onzeker’’ en ,,Aquarelleren in 3D. Een kleine tijdbom vol power; briljant en trefzeker’’, aldus het juryrapport. 

Amy Verhoeff won de Jong Talent Award. Haar schilderij Opa vond de jury ‘goed op alle fronten met klasse voor elk detail. Een hyperrealistische traditie gecombineerd met eigentijdse gekte en vrijheid'. 

De winnaars ontvangen prijzen ter waarde van ruim 25.000 euro. Ook zijn er eervolle vermeldingen voor Rosa Boomsma en Merel Jansen en is er een Publieksprijs uitgereikt aan Fulco de Vos met De Fysicus.

De 50 genomineerden van De Nederlandse Portretprijs 2019 zijn tot en met 17 november te zien in de expositie Het Portret in Slot Zeist.

Japans meisje (Little Ichiko)
Volledig scherm
Japans meisje (Little Ichiko) © De Nederlandse Portretprijs 2019