Volledig scherm
© Giphy

World Wide Web Day: deze sterren hadden geen carrière zonder het internet

Op 1 augustus viert de wereld World Wide Web Day om stil te staan bij alles wat het internet te bieden heeft. Heel wat sterren hebben hun carrière aan de uitvinding te danken. Zonder de opmars van het internet waren deze grote namen misschien nooit ontdekt. Wij zetten er vier op een rijtje. 

1. Justin Bieber

Justin Bieber is een grote naam in de muziekindustrie. De populaire ster, die in 2009 debuteerde als zanger, werd sinds 2011 al tien keer genomineerd voor een Grammy Award, waarvan hij er met het lied Where Are Ü Now eentje wist te winnen. De zanger wordt ook veertien keer vermeld in het Guinness World Records-boek.

Het begon voor Bieber allemaal op YouTube. Al op zijn dertiende plaatste de Canadees covers van liedjes op het filmpjesplatform. Zijn huidige manager Scooter Braun klikte per ongeluk op zo’n cover toen hij op zoek was naar videomateriaal van iemand anders.

Braun was onder de indruk van de zangcapaciteiten van de jongen en speurde hem op. Daarna haalde hij de moeder van Justin over om een contract te ondertekenen. Justin werd echter niet meteen gelanceerd als superster, want Scooter had een andere tactiek in gedachten. ,,Ik wil je eerst groot maken op YouTube”, zei hij tegen een jonge Bieber. ,,Je moet zingen alsof je nog niet ontdekt bent, laat je fans maar denken dat zij je gemaakt hebben.”

Die tactiek, waarbij handig van het web gebruikgemaakt werd, bleek te werken. De fans doopten zichzelf Beliebers en zorgden ervoor dat de zanger een hit werd op internet. Ondertussen werkte een volledige machine al aan de carrière van Justin. De rest is geschiedenis.

2. Ariana Grande

Volledig scherm
Ariana Grande © AFP

Scooter Braun is niet alleen de manager van Justin Bieber, ook Ariana Grande nam hij onder zijn vleugels. De zangeres startte haar carrière als actrice met een bijrolletje in de Broadway-musical 13. Een jaar later werd ze gecast als de vrolijke sidekick Cat Valentine in Victorious, een programma voor kinderzender Nickelodeon.

Naamsbekendheid in Hollywood genoot ze toen nog niet, dus timmerde Ariana op YouTube verder aan haar droom om zangeres te worden. Een van haar covers werd gevonden door een man met connecties in de muziekindustrie, waarna een contract volgde waarmee de zangeres haar eerste single kon opnemen. Het begin van een indrukwekkende carrière. 

Ondertussen heeft Ariana Grande een Grammy Award op haar naam staan en schreef ze geschiedenis met haar meest recente album Thank U, Next. De videoclip bij haar single Thank U, Next verbrak een YouTube-record en samen met de andere singles Break Up With Your Girlfriend, I’m Bored en 7 Rings bezette het nummer alle podiumplaatsen van de Billboard Hot 100. Een stunt die haar enkel in 1964 door The Beatles werd voorgedaan. Ariana is de eerste solo-artiest en meteen ook de eerste vrouwelijke artieste ooit die dit kunstje klaarde.

3. Shawn Mendes

Volledig scherm
Shawn Mendes © EPA

In maart trapte hij zijn wereldtournee nog af in een uitverkochte Ziggo Dome. De Canadese zanger stond er als een volleerd idool en het leek alsof hij nooit iets anders gedaan had, maar toch begon het ook voor Shawn Mendes allemaal op zijn slaapkamer. Hij plaatste covers op YouTube, maar werd niet ontdekt.

Zijn doorbraak kwam er dankzij de intussen ter ziele gegane app Vine. Op Vine plaatste Shawn covers van telkens zes seconden. Hij vergaarde een heleboel fans op het netwerk en werd door het groeiende succes na een tijdje opgemerkt door een manager met goede connecties in het entertainmentwereldje. De tiener kreeg een contract voorgeschoteld en mocht een single uitbrengen en daarmee was de trein vertrokken. 

Ondertussen is Shawn een wereldster die land na land afreist om voor uitverkochte zalen te spelen. De zanger won wereldwijd al 72 prestigieuze prijzen en werd twee keer genomineerd voor een Grammy Award, zij het telkens zonder winst. Hij wordt beschouwd als een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld en behoort tot de selecte kring van de vijftien meest gevolgde mannen op Instagram.

4. Enzo Knol

Volledig scherm
Enzo Knol © ANP Kippa

Ook in ons eigen kikkerlandje weet men dat het internet een carrière kan lanceren. Kijk maar naar Enzo Knol, een YouTuber die het woord populariteit ongeveer heeft uitgevonden. De twintiger zag zijn kanaal op het videoplatform plots ontploffen toen hij in 2014 een filmpje deelde waarop te zien was hoe hij zijn arm brak door een fietsongeluk. De klassieke media pikten zijn succes op toen een meet-and-greet met het internetfenomeen door de massale opkomst zodanig uit de hand liep dat Enzo door de politie geëscorteerd moest worden.

Kinderzender Nickelodeon zag de populariteit van Enzo Knol groeien en schakelde hem in als stemacteur voor de animatiereeks De Notenkraak. Hij mocht later ook nog zichzelf spelen in de serie Spotlight. Er volgde nog een eigen boek, een pop-upwinkel en zelfs een wassen beeld in Madame Tussauds. Allemaal dankzij de kracht van het internet - en daar blijft Enzo dus ook op inzetten. Zijn YouTube-kanaal kent vandaag meer dan 2 miljoen abonnees, daarmee heeft hij het grootste Nederlandstalige YouTube-kanaal aller tijden.