Nadia & Dennis, Jaap, Brian, Amanda, Lieke en Huub.
Volledig scherm
Nadia & Dennis, Jaap, Brian, Amanda, Lieke en Huub. © ANP

Zo vergaat het De Gouden Kooi-vrienden van Amanda Balk

Amanda Balk, die tien jaar geleden furore maakte in het realityprogramma De Gouden Kooi, is verdrietig na de arrestatie van haar man Stavros. Maar hoe is het eigenlijk met de rest van haar oude vrienden uit de luxe villa van John de Mol?

Winnaar Jaap 

Tactisch speler Jaap Amesz, die al snel de bijnamen Terror Jaap en King Jaap, schreef na het winnen van De Gouden Kooi 1,3 miljoen euro op zijn bankrekening bij. Een deel daarvan zag de student niet veel later verdampen toen hij het investeerde in de failliet verklaarde DSB Bank. Na een periode vol drank en drugs maar mét koekjesverslaving verscheen de 220 kilo zware Jaap in 2012 plotsklaps weer op tv met een deelname aan Sterren Springen. Nu is hij helemaal klaar met de publiciteit en geeft hij lezingen over de persoonlijkheidstest enneagram. Volgens de laatste berichten is zijn gewicht afgezakt tot 165 kilo. Onbekend is of hij nog samen is met zijn vriendin Cora.

Volledig scherm
© RTL

Finalist Brian 

Een romance tussen de van oorsprong Antilliaanse Brian Kubatz en deelneemster Nena loopt uit de hand als zij hem een trap verkoopt. Met de memorabele woorden ‘Ik word helemaal para’ wordt Nena uit het huis gehaald, waarna haar vriendin Amanda haar intrede doet. De vlam slaat opnieuw in de pan als Brian haar betrapt met aartsrivaal Huub. Als Brian uiteindelijk net naast de winst grijpt, verdwijnt hij uit de schijnwerpers. Hij bouwt onder andere een carrière op als professioneel bokser, trouwt zijn jeugdliefde Tamara en krijgt met haar een zoon. Naar verluidt is hij zijn woedeaanvallen kwijt en werkt hij als consultant in de IT-branche.

Volledig scherm
© Talpa

Finalist Huub

De roze wolk van Huub en zijn Claire hield ook na de Kooi stand. Ze kregen zelfs een dochter, Sophie. Toen die relatie toch strandde liep Huub Robin Bottemanne tegen het lijf, die dan weer te zien was in Utopia. Niet geheel toevallig werkt de Twentenaar voor Talpa, waar hij mensen voor Utopia scout. In 2014 stapten de twee in het huwelijksbootje, vorig jaar kregen ze een dochter.

Dennis en Nadia

Dennis Bax en Nadia Derbane hebben een blijvende herinnering aan hun Gouden Kooi-ervaring overgehouden. Dochtertje Jaycee-Lynn werd precies negen maanden na een avontuurtje tussen de lakens geboren. ,,Als ik het over zou doen, zou ik privé wat rustiger aan doen. Dan zou ik mijn privéleven meer privé houden‘’, blikte Nadia later terug. Dennis trad jarenlang op als zanger van het Nederlandse levenslied maar runt inmiddels een webshop in schoenen. Zijn liefdesleven staat op een laag pitje nu hij weer single is. Van Nadia is naast haar deelname aan Echte meisjes in de jungle weinig bekend.

Volledig scherm
© BRUNOPRESS
Volledig scherm
© Talpa

Lieke

Lieke klom op van huishoudster tot deelneemster die vurig hoopte op een miljoen. Ondanks dat ze vaak onderwerp van pesterijen werd, hield ze het van mei 2007 tot januari 2008 vol. Eén keer deelde ze het bed met Huub. Na de Kooi kon ze beginnen aan een verwerkingsproces. ,,Door het grote verschil tussen mijn ware emoties en het beeld van de kijker, was het moeilijk om mijn ervaringen goed te verwerken. Uiteindelijk heeft het jaren geduurd voordat alles een plekje kreeg‘’, gaf ze in 2014 toe. Vier jaar later woont ze in Alphen aan den Rijn en runt ze een coachingbureau.

De Gouden Kooi, naar een idee van John de Mol, werd van 2006 tot 2008 uitgezonden. Een groep kandidaten werd langdurig in een luxe villa opgesloten. De presentatie was in handen van Linda de Mol, Bridget Maasland en Rutger Castricum. De finale leverde RTL5 met 1,6 miljoen kijkers een van de succesvolste avonden in zijn historie op. 

Amanda Balk heeft een dochtertje met dj Afrojack en trouwde dit jaar met Stavros.
Volledig scherm
Amanda Balk heeft een dochtertje met dj Afrojack en trouwde dit jaar met Stavros. © BRUNOPRESS