Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Accountant gaat diep door het stof bij raadscommissie Someren

SOMEREN - Accountant Baker Tilly Berk heeft de gemeente Someren behoorlijk in de problemen gebracht. Het kantoor trok niet op tijd aan de bel toen er te weinig personeel was. Nu is er beterschap beloofd.

Accountant Rachel de Kort van Baker Tilly Berk ging diep door het stof bij de Somerense raadscommissie Burger en Bestuur. Uitgebreid ging ze donderdagavond in op de fouten die haar kantoor heeft gemaakt bij het verstrekken van een accountantsverklaring voor de jaarstukken. "Ik sta hier met veel stress en zenuwen in mijn lijf, want ik ben hier zeker niet trots op", gaf ze toe.

Door personeelstekort bij het accountantskantoor kon de Somerense politiek haar jaarstukken niet voor het zomerreces goedkeuren. Even dreigde de gemeente zelfs de inleverdeadline bij de provincie te missen.

Ongenoegen

Het ongenoegen was dan ook niet van de lucht. Burgemeester Dilia Blok noemde het destijds 'te erg voor woorden' en ook de Somerense politiek had er geen goed woord voor over. Dat de accountant nu met een uitgebreid mea culpa kwam, verbaasde de commissieleden. "Het had u gesierd als u toen aanwezig was geweest om uitleg te geven", zei PvdA-fractievoorzitter Hans van Maris.

Dat het zo mis kon lopen was volgens De Kort een samenloop van omstandigheden. Twee managers en een controleleider namen in korte tijd ontslag, waardoor het werk bij een ambitieuze maar onervaren medewerker kwam te liggen. "Ik heb te laat ingezien dat dit te veel gevraagd was en dat er fouten in de controle waren geslopen."

Hoewel De Kort de politiek eerder had verzekerd dat er niks aan de hand was, moest ze twee dagen voor de raadsvergadering op de rem trappen. "In de termijn zijn we nalatig geweest, maar vaktechnisch niet; want er zaten fouten in de jaarstukken, dus ik had ze nooit mogen goedkeuren", aldus de accountant, die dus erkent dat ze dat eerder had moeten laten weten.

Accountantskantoor Baker Tilly Berk is ook komend jaar nog verantwoordelijk voor de controle van de Somerense jaarstukken en heeft een verbeterplan opgesteld om te voorkomen dat deze fouten weer worden gemaakt. Zo worden bepaalde controles al eerder in het jaar gedaan en krijgen medewerkers meer opleiding.

Saillant is dat het contract met Baker Tilly Berk dit jaar afloopt en de gemeente Someren dus moet beslissen of ze door wil met deze accountant.

Helmond nam eerder afscheid van Baker Tilly Berk. De buurgemeente beoordeelde het kantoor anderhalf jaar geleden als 'te licht'. De huidige Helmondse accountant Deloitte stuitte dit jaar bij een nulmeting op tal van onregelmatigheden.