Volledig scherm
In het complex waar de slaapwinkel van Sonnemans en de supermarkten Lidl en Jan Linders nu huizen, had de Action zich ook willen vestigen, maar de gemeente Someren stak daar een stokje voor. © Tom Valstar

Adviesbureau: Planschade Sonnemans in Someren kan oplopen tot meer dan twee miljoen

SOMEREN - De gebruiksmogelijkheden zijn geheel op slot gezet'. Zo omschrijft vastgoedeigenaar Theo Sonnemans de gevolgen van de wijziging bestemmingsplan Kerkstraat 30. Hij eiste hierna een schadevergoeding van één miljoen euro, maar experts van de gemeente berekenden dat Sonnemans hooguit recht heeft op twee ton.

Sonnemans laat zich op zijn beurt bijstaan door advies- en ingenieursbureau Antea Group. Die firma meent dat als gevolg van de bestemmingsplanwijziging de planschade voor Sonnemans kan oplopen tot een bedrag van tussen de 1,6 en 2,2 miljoen euro. Dit onder meer omdat de gebruiksbeperking van de etage boven de Lidl en Jan Linders tot waardevermindering leidt, zo beargumenteerde Sonnemans' adviseur Christian Suurd woensdagavond als inspreker de claim tegenover de commissie ruimte.

In die vergadering bleek dat de Somerense politiek niet onverdeeld positief is over het bestemmingsplan voor het terrein waar behalve de slaapwinkel van Sonnemans ook een Lidl en Jan Linders te vinden zijn. Theo Sonnemans krijgt in dit plan 4104 vierkante meter aan winkeloppervlak, maar zelf meent hij op 1600 meter meer recht te hebben. Een ander cruciaal punt is dat detailhandel enkel mag plaatsvinden op de begane grond.

,,Maar is een magazijn of internetwinkel dan ook niet toegestaan op de eerste verdieping?'', vroeg Arnold Verhofstad (Leefbaar Someren) zich af. Iets waar wethouder Gonnie van Bussel de raad straks meer duidelijkheid over zal moeten bieden. De PvdA hekelde intussen bij monde van Angelique van Wissen een 'grote verhindering van de bedrijfsvoering'.

Sonnemans rekende eerder al op de komst van winkelketen Action naar zijn perceel, maar daar zette de gemeenteraad via een voorbereidingsbesluit een streep door. De angst was destijds dat de verhuizing van de Action van de Postelstraat naar de Kerkstraat het startsein zou zijn van een leegloop van het centrum. Die angst lijkt nog steeds niet verdwenen. Of zoals Bart de Groot van de Gemeenschapslijst het formuleerde. ,,Een fitnesschool of snookerzaal lijkt mij prima aan de Kerkstraat. Maar een Action of Kruidvat houd ik toch liever in het kernwinkelgebied.''

De raad mag eind deze maand zijn zegen geven over het bestemmingsplan, dan wel het document naar de prullenbak verwijzen.