Volledig scherm
Jan van den Hoogen. © Tonny Peeters

Bandenhandelaar Van den Hoogen Someren-Heide maakt doorstart in Duitsland

SOMEREN-HEIDE - Bandenhandelaar Jan van den Hoogen zet zijn werkzaamheden voort in Leuth, een Duits plaatsje net over de grens bij Venlo. Daar heeft hij een terrein van 4900 vierkante meter gekocht.

Tevens is hij in onderhandeling met zijn buurman over de aankoop van diens grond, waardoor het recyclingbedrijf twee keer zo groot wordt als in Someren-Heide. "Binnen een week was de vergunning daar al geregeld. Bovendien heb ik goedkoop kunnen kopen. Uiteindelijk ben ik er van erremoei naartoe gegaan", zegt Van den Hoogen.

Woede
Het is voor het eerst in zeven maanden dat de bekritiseerde Veldhovense ondernemer, wiens bedrijf aan de Groeneweg in Someren-Heide begin november vorig jaar afbrandde, publiekelijk praat. Hij wekte de woede van veel mensen in Someren-Heide, verschuilde zich achter een woordvoerder en stelde zich in de onderhandelingen met de gemeente keihard en zakelijk op. Compassie met omwonenden toonde hij niet.

Van den Hoogen spreekt op de dag dat de afvoer van vervuilde grond op zijn terrein tijdelijk is stilgelegd. Volgens Van den Hoogen omdat zijn chauffeurs niet de juiste papieren bij zich hadden. Formulieren waarop de afvalstromen in kaart gebracht worden.

De politie zette dinsdagochtend vroeg een negental vrachtauto's van transportondernemer Van Schaijk stil, op parkeerplaatsen langs de A67 en op lokale bedrijventerreinen. Enkele uren later is het echter alweer een komen en gaan van vrachtauto's die grond afvoeren.

Illegaal puin afgevoerd
De ondernemer beweert dat de grond naar Janssen Recycling in Helmond gaat. Omwonenden zeggen dat al grond is afgevoerd naar zijn nieuwe bedrijf net over de grens. Beide beweringen blijken waar te zijn. Uit controle van de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant is gebleken dat hij maandag illegaal puin afvoerde naar zijn nieuwe locatie. Van den Hoogen moet dit materiaal terugbrengen naar Nederland en laten verwerken bij een gecertificeerd bedrijf. Inspectie Leefomgeving en Transport ziet hier op toe. Het Regionaal Milieuteam start een onderzoek naar de gang van zaken.

En het klopt ook dat er al materiaal naar Jansen is gebracht, bevestigt een zegsman van dat bedrijf. Het gaat om zo'n 30 tot 35 vrachtwagenladingen puin. "Morgen rijdt hij ook nog naar ons. Ik verwacht dat hij dan al een heel eind klaar is met het opruimen." Vrijdag 16 juni moet het puin aan de Groeneweg weg zijn. De vervoerde grond wordt voorlopig opgeslagen in een depot van Janssen en later gesaneerd tot 'schone bouwstof'.

Volledig scherm
Archieffoto © Ton van de Meulenhof

Deurne e.o.