Volledig scherm
Publiek langs het crossparcours in De Herselse Bossen bij de Grand Prix van Lierop. © Rene Manders

Bewijs: crossfoto's met Koepelkerk op achtergrond in Lierop

LIEROP - De crossers van MAC Lierop geven een al maanden durende strijd nog steeds niet op. Ze hebben inmiddels 15.000 handtekeningen verzameld voor behoud van motorcrosscircuit De Herselse Bossen. 

Tevens is een boekwerk van ruim honderd pagina's gemaakt met bewijs dat voor 4 juni 1982 al gecrost werd in het buitengebied van Lierop. Zo zijn onder meer crossfoto's met de bekende koepelkerk op de achtergrond gevonden.

Toekomst
De toekomst van de motorcross in Lierop hangt al geruime tijd aan een zijden draadje. Vanaf 1 juli mag op het circuit niet meer gecrost worden. De Raad van State vindt dat de gemeente Someren Grand Prix-wedstrijden moet verbieden in Lierop zolang die niet in het bestemmingsplan vastgelegd zijn. De zaak werd aangespannen door enkele omwonenden, die onder meer klagen over geluidsoverlast. De rechtszaak bracht eerder een golf van protesten teweeg en een manifestatie in Lierop in februari met duizend sympathisanten van heinde en verre.

Sindsdien wedt MAC Lierop op twee paarden. Enerzijds is dat een wijziging van het bestemmingsplan. Hiervoor moet de crossclub bij de provincie Noord-Brabant zijn. Het college van B en W, dat crossen altijd gedoogde, heeft binnenkort overleg hierover met de provincie. Een afvaardiging van MAC Lierop en politieke partij Gemeenschapslijst Someren-Eind en Sluis XIII overhandigen dan 15.000 handtekeningen van sympathisanten van het circuit. De Gemeenschapslijst startte de online petitie eind januari. Tevens wordt een promotiefilmpje getoond.

Overgangsrecht
Spoor twee is het bewijzen dat voor 4 juni 1982 al gecrost werd in de Herselse Bossen. Dan valt het crossen onder het overgangsrecht en blijft het circuit geopend. Eerder overlegde MAC Lierop al tig foto's die dit zouden bewijzen, maar de rechter vond het onvoldoende. Er was niet duidelijk zichtbaar dat de foto's in Lierop waren gemaakt.

MAC-secretaris Stefan Adriaans is er heilig van overtuigd dat hij nu een sterkere zaak heeft. ,,We hebben foto's waar je op de achtergrond de Lieropse kerk ziet en die is bijzonder genoeg om hem te herkennen. Bovendien zie je boerderijen aan de Herselseweg. Verder hebben we krantenverslagen van wedstrijden van voor die datum en hebben we vele rijders gesproken." Hij houdt de moed er dus in. ,,Een club die van vader op zoon overgaat geef je niet zomaar op."

  1. Jaarlijkse tegemoetkoming van twee mille voor hoge windmolens in Someren

    Jaarlijkse tegemoetkoming van twee mille voor hoge windmolens in Someren

    SOMEREN - Een jaarlijkse tegemoetkoming van tweeduizend euro omdat er zes tot acht hoge windmolens in hun achtertuin komen. Dat stellen energiecoöperatie ZummerePower en energieleverancier EnergieKontor in het vooruitzicht aan zo'n twintig grondeigenaren in de omgeving Diepenhoek in Someren. Hun grond is niet nodig voor de bouw van windturbines, maar daar is straks wel overlast door geluid en slagschaduw. ,,Dat geld moet uit de exploitatie van het park komen", zegt ZP-voorzitter Ton de Kok.

Deurne e.o.