Volledig scherm
Zummers Triduum Someren © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Bezoeker Zummers Triduüm: 'Ziek zijn hoeft niet meer'

SOMEREN-HEIDE - Drie dagen lang is het Zummers Triduüm gehouden, in gemeenschapshuis De Bunt. De vorige 55 edities werd de naam Zieken Triduüm gebruikt. ,,Ik dacht, nu kan ik er wel heen, je hoeft niet meer ziek te zijn."

De 86-jarige Bertha van den Eijnden-Welten is voor het eerst op het Triduüm. ,,Ik dacht, nu kan ik er wel heen want het is voor iedere Zummerse mens, je hoeft niet meer ziek te zijn. Ik heb nooit veel gemankeerd en dus ging ik niet naar het Triduüm, dat was alleen voor zieke mensen." 

Volgens voorzitter Ine Grosveld is het deze week drukker dan voorgaande laatste jaren. ,,Dat kan aan de andere naam liggen, maar we weten het niet want de meeste deelnemers praten daar niet over."

Krukjes

In de grote zaal van De Bunt staan krukjes opgesteld. ,,Dat zijn de buurtkrukjes, die schuif je mee als je bij mensen gaat buurten", verklaart vrijwilliger Louis van den Bosch. ,,We kregen pijn in de rug van het staan." Het sluit goed aan op het thema van dit jaar: 'Elkaar ontmoeten'.

Twee andere, van de ruim tweehonderd vrijwilligers, zijn gitarist Cor Mutsers en zangeres Anita Leenders. Als zij een vertolking van 'Droomvlucht' brengen is het bijna muisstil; enkele deelnemers neuriën zachtjes mee. Zoals Tjeu van den Boogaert (84). ,,Ik ben voor het eerst hier, de kinderen hebben mij opgegeven, ik kom niet zoveel meer onder de mensen en zij vonden het nodig dat ik er eens uit ging."

Ine Grosveld is tevreden, halverwege de driedaagse. ,,Wij willen zoveel mogelijk mensen laten genieten, zij komen een of twee dagen en zo is het mogelijk om elke dag negentig deelnemers te verwelkomen."

Onmisbaar

Zij heeft zojuist Nellie van Roosmalen gehuldigd als vrijwilligster van het jaar. ,,Maar ik had eigenlijk alle vrijwilligers wel naar voren kunnen roepen, deze geweldige mensen zijn onmisbaar. Zonder hen geen Zummers Triduüm." Over de financiering is zij duidelijk: ,,Dat zit wel goed, wij krijgen giften van fondsen, instellingen en particulieren én van acties zoals de Goede Doelen Week." De organisatie van het Triduüm is best veel werk, erkent ze. ,,Maar zij genieten en daar doen we het voor."