Volledig scherm
Inwoners van Someren-Heide protesteerden dinsdagavond met een fietstocht tegen de grootschalige bomenkap. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Boomdeskundige over bomenkap in Someren-Heide: Eiken leven nog een eeuw

SOMEREN - Na afloop van de fietstocht dinsdagavond, georganiseerd door het Dorpsoverleg van Someren-Heide en de IVN afdeling Someren, werd één ding duidelijk. De mensen uit De Hei en de natuurliefhebbers van het IVN zijn erg bezorgd over het voornemen van de gemeente Someren om maar liefst 297 bomen langs de Kerkendijk-Noord te gaan kappen.

Dat staat in de plannen voor de opknapbeurt van de Kerkendijk waar de meerderheid van de gemeenteraad mee heeft ingestemd. Bart Klaver woont langs de Kerkendijk. ,,Ik ben voor veiligheid, voor een goede verbinding tussen De Hei en Someren én voor behoud van zoveel mogelijk bomen, maar ik ben tegen geldverspilling", zegt Klaver. En dat is, volgens hem nou juist wél het voorstel van de Somerense coalitiepartijen. ,,Wij van De Hei hebben een plan dat veel goedkoper is én alle 176 bomen aan de rechterzijde van de Kerkendijk blijven bespaard."

Boomdeskundige
De 121 bomen aan de linkerzijde van de weg worden in de plannen van De Hei vervangen door een heg tussen het wegdek en het fietspad. Willy van de Horst, landelijk actief boomdeskundige, is door het IVN gevraagd om uitleg te geven aan de deelnemers van de fietstocht. ,,Het is een misverstand én pure onzin om aan te nemen dat de bomen aan de rechterzijde nog maar vijftien jaar meegaan, het zijn kerngezonde Amerikaanse en Inlandse Eiken die gemakkelijk nog honderd jaar meegaan."

Dat blijkt als hij het rapport bespreekt van de bomenkeuring in opdracht van de gemeente waar in staat dat slechts vijf bomen in mindere staat zijn. ,,En toch is men van plan om te gaan kappen, eeuwig zonde. Ik adviseer om een creatieve oplossing te bedenken om deze prachtige Laanbomen te behouden."

Bart Klaver is ook na de fietstocht erg bezorgd. ,,Someren-Heide is een landelijke gemeente met veel veeteelt dat fijnstof produceert, de bladeren van de bomen zorgen er voor dat die stof gefilterd wordt . Als je weet dat om één boom te compenseren er drie hectare moet worden teruggeplaatst dan is kappen toch te gek voor woorden."

Kale weg
Hij vindt ook dat met het verdwijnen van de bomen het karakteristieke van de Hei wordt weggehaald. Klaver: ,,Wat overblijft is een lange kale zwarte weg met wat jonge boompjes die een aantal generaties nodig hebben om te worden zoals de bomen van nu. Ik moet er niet aan denken."

Deurne e.o.