Volledig scherm
dilia Blok © gemeente

Dilia Blok nieuwe burgemeester van Someren

SOMEREN - Voor het eerst in de historie krijgt de gemeente Someren een vrouwelijke burgemeester. Dilia Blok (51) is nu nog wethouder in Krimpenerwaard, maar volgt per 4 december Alfred Veltman op. Donderdag is ze voorgedragen.

Ze zat al in de politiek voordat ze geboren was. Haar 'debuut' in de raadszaal maakte Dilia Blok, Somerens nieuwe burgemeester, toen ze nog in de buik van haar moeder Dicky zat. Die belandde in 1966 hoogzwanger in de gemeenteraad van Berkenwoude (Zuid-Holland), nadat ze vier jaar eerder nog op twee stemmen na een zetel miste. Ze was nauwelijks raadslid toen ze beviel van een dochter, die politiek dus letterlijk met de pap-lepel kreeg ingegoten.

Toen ze donderdagavond laat bijna stuiterend van enthousiasme de 130 kilometer vanuit Berkenwoude naar haar nieuwe gemeente aflegde, moest ze dan ook aan haar moeder denken. ,,Mijn moeder is 2,5 jaar geleden overleden en ik was nog haar mantelzorger. Op zo'n moment als nu denk ik dan: ach, wat zou mijn moeder het bijzonder gevonden hebben. Dat geldt ook voor mijn vader. Ik word er bijna emotioneel van", vertelde ze aan de telefoon vanuit haar auto.

Incognito 

Blok woont nog in Berkenwoude, maar verhuist snel naar Someren. Afgelopen zomer was ze er al enkele dagen incognito, deed er boodschappen en ging er uit eten. Twee weken geleden dineerde ze nog in het Wapen van Someren, recht tegenover het gemeentehuis aan het Wilhelminaplein. Ze wilde er per se even sfeer proeven, zegt ze.

,,Someren past bij de persoon die ik ben. Daar kun je nog gewoon gewoon doen. Het is bovendien een gemeente met enkele dorpen waar ze er met elkaar voor willen gaan. Het enige wat ik nog moet leren is het carnaval vieren op zijn Brabants. Daar ben ik nog niet aan gewend."

Geen voorkeur

De nieuwe eerste burger hoopt zo snel mogelijk in haar nieuwe gemeente te kunnen wonen. In eerste instantie zal dat in een tijdelijk appartementje zijn, maar ze hoopt er zich zo snel mogelijk definitief te kunnen vestigen. ,,Het zijn toch wel flinke afstanden die je anders moet afleggen na vergaderingen en ik wil er zoveel mogelijk zijn. In welke kern ik ga wonen maakt me niet uit. Ik woon nu ook in het kleinste dorp van de gemeente."