Volledig scherm
Youri van Lieshout uit Lierop is geslaagd © FotoMeulenhof

Doodzieke Youri (16) uit Lierop mag vlag uitsteken

LIEROP - Youri van Lieshout uit Lierop heeft alle reden om de nationale driekleur in top te hijsen. Hij slaagde gisteren voor het vmbo, ondanks een slopende chemotherapie voor een zeldzame kankersoort. 

Youri van Lieshout (16) uit Lierop haalt zijn schouders op. ,,Ik weet niet wat de toekomst brengt", zegt hij nuchter. ,,Maar ik vind het belangrijk om positief te blijven."

De eindexamenkandidaat vmbo-basis richting dieren aan Helicon in Eindhoven stak gisteren met recht de vlag uit. Want de tiener leverde de afgelopen maanden ondanks zijn ziekte een prestatie van jewelste. 

Aan het begin van het schooljaar ontdekte de huisarts bij toeval een zeldzame, agressieve kankersoort: Desmoplastic small blue round cell tumor (DSCRT). De ziekte wordt veroorzaakt door het onnatuurlijk overspringen van de ene erfelijke eigenschap op de andere.  

Deze kankersoort is zo zeldzaam dat er geen Nederlandse naam voor is. En, opmerkelijk: een handjevol jongens, bij meiden komt het niet voor, hebben deze ziekte in Nederland. 

Quote

Én hij haalde goede cijfers, ook toen hij hoorde dat hij uitbehandeld was

Woordvoerster Janne Huijbers van scholengemeenschap Helicon

Overlevingskans
De scholier onderging maar liefst negen intensieve chemotherapieën. Die hadden amper effect. ,,De specialist schat zijn overlevingskans nu op vijf procent", zegt vader Johnny. Een experimentele immuuntherapie biedt momenteel hoop. 

Ondanks alles wist Youri de afgelopen maanden de motivatie op te brengen om zich op zijn eindexamen te storten. Op scholengemeenschap Helicon in Eindhoven nemen ze hun petje voor hem af. Want ondanks alles bleef hij positief. ,,Én hij haalde goede cijfers, ook toen hij hoorde dat hij uitbehandeld was", zegt woordvoerster Janne Huijbers.

Ondanks de ongewisse toekomst, heeft Youri zijn leven weer opgepakt. Onlangs haalde hij zijn scooterrijbewijs. De meervoudig viskampioen werpt weer een hengeltje uit in het kanaal. Youri heeft ook weer alle tijd voor zijn vogels thuis. En hij is aangenomen op zijn vervolgopleiding, mbo dier, ook bij Helicon in Eindhoven. ,,Ik heb er zin in", zegt hij.

Deurne e.o.