Volledig scherm
© Thinkstock

Drugsafval komt via mest in mais

DEN BOSCH - Voedselwaakhond NVWA en de provincie Noord-Brabant waarschuwen voor de gevolgen van drugsafval dat criminelen in gierkelders van boeren hebben gedumpt. Op twee bedrijven in de provincie, in Someren en Baarle-Nassau, zijn resten van synthetische drugs aangetroffen in mais die op het land groeide.

In beide gevallen is vastgesteld dat eerder over deze akkers met drugsafval vervuilde mest is uitgereden. De hoeveelheden speed (amfetamine) en mdma, de werkzame stof in xtc, die werden aangetroffen, waren volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zo laag dat ze niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Omdat het niet de bedoeling is dat het spul in voedsel belandt, trekken de provincie en NVWA aan de bel.

Ze roepen Brabanders op aan de bel te trekken als ze aanwijzingen hebben dat er drugsafval in mest kan zitten. ,,Hoe meer ogen en oren die dit kunnen signaleren, hoe beter", stelt de zegsman van de provincie. In Baarle-Nassau bijvoorbeeld, klaagden omwonenden in 2016 over een chemische lucht uit een gierkelder. Onderzoek wees later uit dat er drugsafval in deze mest zat. De mest was toen al uitgereden op het land.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement