Volledig scherm
Overval op Kruidvat in Someren. (foto Bert Jansen)

Enkelbandovervaller was herkend door slachtoffers

DEN BOSCH - De veroordeelde moordenaar die tijdens zijn vrije weekeinden met een enkelband om gewapende overvallen pleegde, is gepakt omdat een slachtoffer van zijn eerste kraak, in Geleen, hem op beelden van de derde overval, in Overloon, herkende. Tussendoor sloeg hij ook toe in Someren.

Issam T. pleegde in 2008 een roofmoord op zijn zwager. Dat werd toen de Hoensbroekse kofferbakmoord genoemd, omdat hij zo het lichaam verstopte. De Limburger kreeg in 2009 vijftien jaar cel. Omdat hij in 2018 al zou vrijkomen zat hij vorig jaar in de halfopen gevangenis Ter Peel in Evertsoord. Daar mocht hij met een enkelband om op weekeindverlof.

Someren

Ongemerkt pleegde hij drie gewelddadige overvallen, telkens met een pistool. Op Kerstdag moest de bedrijfsleider van een supermarkt de kluis leeghalen. Terwijl Issam deze onder schot hield, deed een maat bij de kassa alsof hij flauwviel, zodat het personeel op hem afkwam. Drie weken later was zaterdagnamiddag de Kruidvat in Someren doelwit. Twee 17-jarige caissières kregen het pistool tegen hun hoofd en buik. Nog geen week later was het raak op een vakantiepark in Overloon, waar vakantiegasten op de grond werden gedwongen en klappen kregen.

De politie liet beelden op tv zien en een slachtoffer uit Geleen herkende de dader zo van Overloon. Gegevens van de enkelband deden Issam de das om, al stond de politie ook voor een verrassing toen ze hem in zijn cel aanhielden en daar het pistool vonden. In zijn bij de gevangenis geparkeerde auto lag nog een machinegeweer. De halfopen inrichting zei niet te fouilleren, wat tot Kamervragen leidde.

Oma

De helper van de eerste overval, in Geleen, was al gepakt. Deze Amsterdammer (19) stond donderdag even voor de rechter, met een verzoek om tijdelijke vrijlating. Daar had zijn moeder om gevraagd en advocaat Oscar Bolluyt vond het dossier erg dun. Het OM twijfelde echter niet  de de goeie te pakken hebben, hij wordt ook verdacht van een snackbaroverval in de hoofdstad. Verder had hij de buit, bijna 60.000 euro, rondgestrooid in het huis van zijn oma, die van hem op vakantie mocht. De rechtbank hield de man binnen. Issam was ook opgeroepen, maar kwam niet. De Somerense slachtoffers zaten wel in de zaal. De politie zoekt nog steeds naar de tweede dader van die overval. 

Volledig scherm
Gevangenis Ter Peel. © ANP

Deurne e.o.