‘Heel stoer om op je eigen dak te mogen staan’

VideoSOMEREN - Zeshonderd basisscholieren timmeren en zagen er deze week op los alsof ze nooit anders hebben gedaan. In drie dagen hebben ze een leeg grasveld bij De Donck omgetoverd tot een uit de kluiten gewassen dorp met de meest bijzondere houten bouwsels.

Soms zijn de trapjes nog wat wankel, zitten niet alle planken goed vast of valt er opeens een plank naar beneden. Wie het desondanks waagt om de bouwwerken van de kinderen te beklimmen wordt beloond met een fantastisch uitzicht over het bouwterrein. Pas dan is te zien hoe gigantisch het bouwdorp met ruim zeshonderd kinderen en driehonderd vrijwilligers eigenlijk is.

Verhuizing

Voor de tweede keer is het bouwdorp, dat traditioneel gehouden wordt in de eerste week van de zomervakantie, neergestreken op De Donck. De verhuizing was noodzakelijk vanwege ‘echte’ bouwwerkzaamheden op hun oude terrein aan de Witvrouwenbergweg. “Ons nieuwe terrein bevalt goed; het is fijn om hier te zijn”, zegt Wendy den Dekker, coördinator bouwdorp van Stichting Jeugdcomité Someren. Het Jeugdcomité is nu ook verhuisd naar de voormalige blokhut van Jong Nederland. “Het thema is daarom feest, aangezien we nu voor het eerst echt gevestigd zijn op dit terrein”, aldus Den Dekker.

Verschillende soorten bouwsels

“Kom je ook in onze hut?”, vragen verschillende kinderen. Vol trots laten ze zien wat ze in elkaar hebben getimmerd. Natuurlijk moest er ook een kijkje op het dak worden genomen. “Dat je op het dak kan staan, is echt super stoer. Ik ben heel trots op wat we hebben gebouwd”, zegt Siem. Op de feestbus van het groepje van Demi en Stef mogen maar twee kinderen tegelijk staan. “Anders zijn we bang dat we erdoorheen zakken”, legt Stef uit. Ongeduldig staat hij te wachten totdat hij het bouwwerk van zijn zusje van boven mag bewonderen.

Op het terrein zijn opvallend veel feestcafés verrezen. “We dachten eigenlijk dat wij de enige waren die een café gingen maken”, zegt Pleun van de Tikibar verbaasd. De cafés zijn ingericht met bar, dansvloer en geknutselde bierflesjes. “Feest is bier en bier haal je natuurlijk in een café”, weten veel van de jonge deelnemers al te vertellen.

Andere groepen hebben onder andere een partybus gemaakt ‘zonder wielen dus daardoor moeilijk herkenbaar’ en een partyboot. De groep van Maikel heeft ervoor gekozen om een metershoog festivalpodium met dj-booth te maken. “We vieren Bouwpop”, zegt hij enthousiast. Elk jaar doet hij mee met het bouwdorp. “Het is super leuk om te bouwen en te timmeren. Je maakt hier echt vriendschappen”, vertelt hij. Dat hij ook blaren op zijn handen krijgt, neemt hij op de koop toe.

Slopen

Op het bouwterrein lijkt het alsof de kinderen nooit anders doen dan timmeren en zagen. Toch blijkt dit in de praktijk mee te vallen. “Nee, joh, dat doen we echt alleen hier”, zeggen groepsgenoten Noah, Janey, Abdi en Dyano. “Het leuke aan bouwdorp is dat je zelf dingen mag beslissen en dat je leert hoe je dingen kunt bouwen”, zegt Janey. “Ik vind het leukste het slopen, dat je alles weer uit elkaar mag halen is gewoon fijn”, vindt Dyano.

Dat moment proberen Raf en Wouter juist zo lang mogelijk uit te stellen. “Het is elke keer zo jammer als het bouwdorp is afgelopen is. Waarom kan het niet gewoon drie weken duren? Het is veel te leuk!” Voor de kinderen die nu in groep 8 zitten, was het de laatste keer dat ze zelf mee mochten doen. “Ik vind het zo gezellig dat ik volgend jaar gewoon weer terugkom als groepsleider”, zegt Eva enthousiast.

Volledig scherm
Hutten bouwen tijdens kindervakantieweek in Someren. © FotoMeulenhof