Volledig scherm
In de pastorietuin van Someren-Eind werd tegelijkertijd het Foodfestival van de ZLTO gehouden. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Foodfestival Someren-Eind is promotie voor de boeren én voor de pastorietuin

SOMEREN-EIND - Foodfestival is promotie voor de boeren én voor de pastorietuin. Zelfs het paard dat met Gilde St. Lambertus was meegekomen om de dienst in de pastorietuin te Someren-Eind bij te wonen stond erbij stil tijdens de preek van pastoor Pieter Scheepers. Zijn humorvolle boodschap kwam aan bij de bezoekers van het Foodfestival: " Bid voor de mensen met echte zorgen en echte honger". 

Volledig scherm
Foodfestival in Someren-Eind. © Rinus Van Houts

Onder de eeuwenoude Rode Beuk in de prachtige tuin is het goed toeven met de Franse liederen van Con Amore en het zonnetje dat door de bladeren scheen. Het kippenvel op de armen tijdens het slotlied 'Kruis en Boog', was het bewijs dat het uurtje onder de boom bij de bezoekers nog lang bij zal blijven. 

Op het Foodfestival dat aansluitend verderop in de tuin plaatsvond, kon worden geproefd van de producten die door de Somerense agrariërs werden gepresenteerd. Bij de kraam van de 'Somerense Vernieuwde Boeren' legt Geert van de Kerkhof uit dat het mogelijk is om met gezond afval varkens te mesten: ,,Afval zoals etensresten worden tot duurzame waarde gebracht voor een lekker stukje vlees. Eigenlijk gaan wij weer terug naar vroeger toen de boer met aardappelschillen zijn varkens voerde." 

Marjan Adriaans had ook een boodschap, op haar bedrijf worden Texaanse Longhorns gehouden. Zij ontvangt daar jongeren die ze uitlegt waar hun eten echt vandaan komt," Ik vertel waar welk vlees zit in het dier en probeer hen bewust te maken de millieu vriendelijke manier waarop wij vlees produceren dat bij de slager in de winkel ligt". 

Sylvia is van de Stichting Zummers Varken," Ik ben niet naar de mis geweest , want ik moest gehaktballetjes bakken voor de bezoekers"! Voorzitter Henriette Driessen van ZLTO en Hans Toonders van de commissie Pastorie, zijn beiden erg tevreden, de eerste over het verloop van het Foodfestival en de ander over de promotie van de prachtige Pastorietuin in 't Eind.