Volledig scherm

Forse subsidie voor samenwerking omroepen regio Helmond

HELMOND – De vijf lokale omroepen in de regio Helmond krijgen 128.345 euro subsidie van het Stimuleringsfonds voor de pers om de onderlinge samenwerking in de nieuwsvoorziening verder te gaan uitwerken. Dat heeft het fonds vrijdag bekendgemaakt.

De subsidie is wel onder voorwaarden toegekend. Zo moet voor maart 2013 de haalbaarheid van de nauwe samenwerking worden aangetoond, moet het businessplan verbeterd worden en moet de vraag beantwoord worden of de 'bureaucratie' om met vijf omroepen met grote cultuurverschillen te gaan samenwerken niet belemmerend zal werken.

Het gaat hierbij om Omroep Helmond, Siris (Asten/Someren), Radio Kontakt (Laarbeek), Gemert Centraal en DMG (Deurne). De besturen willen op korte termijn de stichting Mediacentrum Peel-zuid oprichten en bestrijken samen een gebied van 200.000 inwoners.

Harrie Reinders, voorzitter van Siris, is blij met de toekenning van de eenmalige subsidie, maar er is volgens hem nog meer geld nodig. "We hadden een begroting van 256.000 euro voor het eerste opstartjaar ingediend. Daarvan is nu de helft geboekt. We zullen nog op zoek moeten naar geld. We moeten het nu echt gaan waarmaken."

De vijf omroepen willen een 'gezamenlijke meerwaarde' creëren door regionalisering en professionalisering van de lokale nieuws- en informatievoorziening. De bedoeling is een regionaal platform, technische voorzieningen en opleidings- en scholingsmodellen te ontwikkelen.